Saturday, November 19, 2011

Broken Arm with Smear Of Fragile Heart

Asalamualaikum ~

setelah hampir setahun tidak menulis, akhirnya tergerak untuk mencatat sesuatu.
(hahaha..akhirnya~~~!)
Nak kata suka menulis, edak ler~

Just as a journal. Online journal. And blogspot has make a platform for it. So, I just, make use of what is been offered. Life is all about making everything easy, to be easier~ like machine! what is machine? something to make human life easier! ( got it from 3 idiots.. you guys should watch it! totally! especially the engineer boys and girls. Even its way past years, I'm still promoting it! haha.... =P



kemaskini yang terakhir ialah.. LI SUDAH TAMAT~
Latihan Industri sudah lepas, 3 Jan 2011-20 Mei 2011. Seperti biasa, LI memang membuka mata, sama ada kita dalam bidang yang kita boleh kerjakan atau tidak. Bagi aku, pekerjaan harus menjadi sesuatu yang kita seronok dan minat untuk kerjakan. Jadi, pekerjaan itu akan dibuat dengan bersungguh-sungguh jika kita ada matlamat dan minat.

every job has its problems,A key consideration in choosing is determining what type of problems you enjoy solving.
-Steve Elledge-

“Find something you love to do and you'll never have to work a day in your life”
-Harvey MacKay -

well, i did enjoy solving SOME parts of programming code, but not entirely building a software from scratch. A software engineer is to develop a software, start from collecting requirement until maintanance. phew~! Im really not sure, sometimes.
not me. Can't imagine.

Lagi laa tengah nak menghabiskan Projek Sarjana Muda(PSM) ni. Kena buat perisian untuk kanak-kanak belajar bentuk. Kena ada benda gerak-gerak. Flash? uish~ belum khatam..
Serabut aku!

Anyway, few memories has been created few month ago.
Lets see...

1- I broke my right hand. At the wrist.


my cast.


2K wire insertion.
(is not really a wire, is a metal stick like nails, the nails you hammered to the walls to hang something, the bigger nails, not small tiny one when you do your school project)

It wasn't cool to have your hand cast up and went through an operation and your skin been sew up. I got into accident 27th August 2011, around 7.20am. hit by a car. Have to wear the cast for 8 weeks, 2 before surgery, and another 6's after surgery. Now i have to do therapy, because my wrist cant turn around. I can't wave, shake, lay flat on the wall with my right hand. Wrist job, jammed. The surgery cut? no~ you don't want to look at it. Almost 7 cm long at the wrist. The pain did make me cry silently and been sedated painkillers twice a day for 4 days after surgery.

2-Before that, I did not succeeded in grasping a MCPD certificate from Microsoft. Worth thousands which I took it for free. An opportunity that was not destined for me. Yup, I did a retake, but, still fail.

3-And for the accident that happened, I have to skip a month of the semester, which bring me down sometimes because felt left behind and feel a bit lost when attending the class now. Especially, Web Tech class. I feel this is the first time I struggle so hard for my study. The PSM, i feel a lot worst. Like I'm going to fail both of that. (ah... choi choi choi~!!)

no, this is not me. I did not dye my hair grey.

Well, everything happened for a reason. Always put your faith in Allah. Right? =)
I try to stay positive as long as I can be, but sometimes i can't help it to feel down and gloomy.

Bak kata remaja, EMO~ hahaha

Makanan hati tu makin berkurang la tu tandanya~

"~~hey now hey now, dont dream its over~~"
Dont Dream It's Over, Sixpence None the richer

But, I did do some fun stuffs while recovery and stay at home for almost 2 months.




berjalan ke bukit bendera, Air Itam, Pulau Pinang. Naik monorel yang condong hingga 30 darjah , mungkin, dari tanah. Seram~




Draw on my cast. Which has been remove before I go back to UTM.
So, sorry guys and girls, you cant sign on it~




rumah P.Ramlee at Jalan P.Ramlee, Penang.

Tempat, tempat lain : gurney Drive, Padang Kota lama, Kapitan (roti nan Terbaik~!), Muzium Penang.
Queensbay tak payah kata ar~ tiap-tiap hari duk melepak kat sana~ tengok wayang, metekedarah~ haha
Yang pastinya, Penang adalah SURGA MAKANAN....!
which kind of explain my chubbiness growing. in all area.hurm. problematic.

Along the recovery process, I drank lots of anlene, 2 glasses a day, haruan + gamat essence 3 bottles per week, ribena 3-4 glass a day. The worst part is the haruan essence. very~ very~ fishy! yuck! and only eat white rice with ikan bilis goreng, at that time.. Alhamdulillah, my cut recover nicely..and the bone injury too.

now, I took calcium tablet and multivitamin for continuous recovery. I also buy some hand therapy stuff,(equipment?) for self-therapy . Once a week, i go for occupational therapy at the Hospital, which like fisio, but not exactly like fisio. (get it?) haha.. Basically, I go and play with some wooden board for lifting, pecks with different sizes for strength and some hand twist exercise.


hand grip for soften skin tissue
( it become really tight , harden for not moving almost 2 month),
the black-pink stripe thing is for 5 kg grasp,
the red one is one kg lift. ( I still can't lift it up and down using my right hand)

I buy at DAISO,the japan's store in Malaysia. Everything worth rm5. You can see lots of simple machine there.~!

At first, while typing this, I light the perfume candle, but, it seem to almost run out, then I used the mafla(long scarf). I need to make the room dimmed cause' Ejat is sleeping already..



I buy it at Living Cabin, use the saucer to put it.
I used to use the saucer to put the wasabi to eat the sushi bought at JJ taman U~lala.
(true UTM-skudai student)


After Beijing, this is the purpose of the mafla. haha.
It really set the mood of the room~! huhu

Next week was my killer week. With KBES Test which the covered topic was all the topic that I did not attend AND submission of 70% of PSM Progress~ which short for-- Dead! haha ..JK.


p/s: I was waiting for my laundry to finish while writing this...

night breeze at Gurney Drive.

Night you all~!
(^_^)








Saturday, May 21, 2011

make it like a journal..

LI SUDAH TAMAT....

Saturday, March 26, 2011

Nikmat Pemberian- NYA



asalamualaikum..

merujuk tajuk diatas, ( haha..dah macam nak tulis surat pulak), memang meluaslah!
nikmat Allah tak terkira jumlahnya..
nikmat 5- sihat, kelapangan masa, muda, kaya dan yang laing besar, HIDUP.!
nikmat sekecil- kecil seperti setitis air dan dapat berkedip mata dan sebesar-besarnya, ( kalu ikut pandangan aku..) masih bernyawa..

Dan barang- barang yang kita miliki..sikat, bedak, compact power, seluar Levi's, Tshirt goggle, winter coat yang tebal tu, selimut, moto ( ERIYKA!!!!!), keta myvi tukar jadi Saga FL, 50 sen dalam kocek,Pak Aji, Suzi, buku C++ dalam kotak..hurm..apa lagi? ya, laptop pink yang dah 3 tahun dan tak pernah kena format..semua itu adalah Nikmat Allah..... alhamdulillah


salah satu nikmat Allah yang dianugerahkan kepada ku.. ERIYKAAA~!!
sekarang di bawah jagaan Anosa. Nor, dah pesan siap-siap kat nor..kalu orang nak pinjam, bagi lah... dapat pahala tolong orang tu ke kita..orang nak pinjam tu mesti dah tahu jaga baik- baik sebagaimana Anosa jaga moto tu. Terima Kasih Nor..jazakallah khair..( may Allah grant you goodness~)

Jadi, sebab tu lah orang -orang yang beriman tidak pernah merasa sedih atau gundah gulana bila salah satu nikmat itu telah hilang atau musnah. .

"Dan sesungguhnya Kami berikan cobaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang- orang yang sabar, (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.
(bahawa sesungguhnya kita kepunyaan Allah dan kita akan kembali kepadaNya).
mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka, dan mereka itulah yang orang-orang yang mendapat petunjuk" Al baqarah ayat 155-156

"tak pa lah..benda dah jadi..Allah nak ambik balik .."
" mungkin ini dugaan dan ujian dari-NYA..sejauh mana keimanan ku..."

jadi, jika moto anda accident..dan anda bukan lah penunggangnya masa itu..
Chillex~ cool~ dugaan sikit ja tu..kita diuji.. kalu remuk pun moto tu..biarlah..
( ini berdasarkan pengalaman sebenar)
nikmat kita ditarik balik..
DIMANA~! moto itu tidak pernah pun menjadi milik kita... itu semua milik Allah..
kita ini hanya merasa nikmat-NYA sahaja...

"apakah manusia itu mengira mereka dibiarkan saja mengatakan" Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah menegtahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya DIA mengetahui orang- orang yag berdusta..
Al Ankabut: 2-3


Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu, ( cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan serta digoncangkan ( bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: " bilakah datangnya pertolongan Allah? " Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat" al - baqarah ayat 214


Tapi jangan lah dah rosak, tak pi baiki..
Jika nikmat itu masih boleh menyumbang ke jalan kebaikan, pi lah baiki...

Jadi, gunakan lah nikmat-nikmat Allah sebaik-baiknya..
nikmat sihat untuk beribadat dan beribadah ( bekerja dan belajar )

"Tidak ada dosa bagimu untuk mencari kurnia dari Tuhanmu.. "Al- Baqarah ayat 198

nikmat kaya ( bersedekah )
nikmat kelapangan masa ( menolong orang buat rumah, tolong mak ke kedai, tolong hantar adik pi sekolah, tolong ambil kawan yang tiada kenderaan )
dan berbagai- bagai lagi lah!

Kesimpulan yang aku ingin tekan kan... selagi diberi nikmat Allah, dan masih berupaya..berbuatlah kebaikan. Tolong lah sesiapa yang meminta tolong dan beribadat lah selagi terdaya.

"nak mintak tolong sikit ble?"
" banyak pun tak pa..selagi aku mampu, aku akan tolong..jika di luar kemampuan aku, aku tolong untuk usahakan .."

Dan belanjakanlah hartamu ke jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah kerana Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik." Al Baqarah ayat 195

jangan lah kita banyak bunyi bila orang mintak tolong..
jika tak boleh tolong, cakap lah.."minta maaf, saya tak boleh nak tolong sebab bla..bla.."
direct ja. orang nak minta tolong bukan selalu.
janganlah sebab kalian malas.. malas itu sifat syaitan.!!!



setan biru pun jadi lah.. *bantuan pakcik google.*

Sebagai manusia yang RASIONAL , dia akan mintak tolong jika hal itu LUAR KEMAMPUANNYA. kan???
kalu nak tolong basuh moto kau padahal kamu boleh ja berlari dan ada masa~ aku tolong tengok jelaaa~~~
tapi jangan lah duk swuh .. lari 4 x 100m.. setelkan masalah programming yng bill gates dan mark zukerberg pun tak tahu..


pi tolong panjat KLCC...


pi pakai sarang tebuan.. * ni kartun boleh laa~

dan sesuatu yang tak LOGIK dan TAK RASIONAL~!

p/s: mungkin ada segelintir orang yang mengaggap.." kenapa aku yang kena buat semua ni? pi la buat sendiri.." dia kurang kesedaran tentang nikmat Allah dan kebaikan membuat kebaikan..

dan mungkin yang sebaliknya.. macam guna barang kita tanpa kebenaran..( barang dia, barang dia dan barang kita pun dia punya gak..)hurm. anggaplah itu nikmat Allah yang dia ingin berkongsi tanpa perlu cakap apa- apa..*berat mulut*

p/s: aku merasakan ujian kelapangan masa yang membuak2! projek LI tak siap lagi woi!!!

www.ainunmohamad.blogspot.com


Wednesday, March 16, 2011

IM DONT FEEL SO GOOD..

i feels like im too far away ..
drifted away from the eternal calmness...



Tuesday, February 8, 2011

pekerjaan

every job has its problems.. A key consideration in choosing is determining what type of problems you enjoy solving.
-Steve Elledge-
WHICH! i find it so true...
so..so..so..true~!

Friday, February 4, 2011

aku banyak berfikir...

asalamualaikum~
selamat pagi~!

lokasi: umah yati nordin~! haha
chemoh,ipoh, perak.

Ya selamat sudah aku di sini.
Umah dia da kemudahan internet, Alhamdulillah...

JAdi, apa mau nulis hari ni?

KEpada yag mengenali aku..urm, nk tnya, aku ni pendiam ke?
setelah beberapa sekian kalinya kenal aku, apakah kekurangan dan kelebihan aku?
** sesi muhasabah diri...
***SABAH??? ya, sabah bha~ hehe

Umur aku officially 22tahun 27 Februari nanti.
****27 februari 2011 adalah merupakan tanggal Malam Puncak Perdana 9, Kolej Perdana, UTM Skudai yang membawakan tema TOPI. Jadi marilah kita warga ( kita?) kolej perdana sama-sama mendaftarkan diri anda untuk menghadiri majlisyang gilang gemilang itu~!
ok2, cukuplah nak promote2 ni..

Dulu masa form 2, cita-cita nak jadi wartawan..
form 4 dapat jadi ahli forum remaja untuk peringkat sekolah..
namun, terpaksa dilepaskan sebab kena tukar sekolah.

Jangan risau, saya tak menyesal..
rezeki sentiasa ada di mana-mana..kan??
hehe..
ALWAYS have faith in ALLAH..

So, from a journalist to forum panel..
to a pure science geek,
to an art and physics student,
lastly to a computer nerd.
hahahaha..
well, people change~

Aku melihat kehidupan sebagai satu jalan yang banyak cabang..
kita boleh amik mana-mana jalan pun.
Ya, boleh. Silakan.
mahupun jalan itu gelap, cerah..sedahana cerah, atau kelabu2 t**k anjing..
silakan, jalan ja.
kata orang, BOLOS SAJA DINDING ITU~! **dinding? eh! silap, jalan...hee

Sebab apa boleh amik ja mana-mana jalan pun?
hurm..
sebab, mana-mana pun ada rezekinya..
dan kita sendiri harus kuat untuk menjadi kan sesuatu yang BURUK ke BAIK dan BAIK ke LEBIH BAIK!
paham tak?ke terlalu puitis sangat?
haha..

cthnya, macam ni la..
depan kau ada 3 jalan/ pilihan...
jalan A, B, C.
kau tak tahu nak amik jalan.
amik ja mana- mana jalan pun..sama ada A, B atau C.
katakan lah kau amik jalan C..
dalam meniti perjalanan tu.. kau banyak menerima dugaan..
yang bertimpa-timpa.
mulalah kuar ayat.." ah! nyesal tak amik A atau B dulu..~~!"
NO, NO, NO...........
bukan itu caranya..tu dah macam meragui Qada dan Qadar ketentuan Allah..

seharusnya, kau cool and steady ja..
lek..
dugaan datang, kita hadapi, tangani, CARI JALAN PENYELESAIANNYA~!
jangan lah duk memikirkan nasib diri yang ditimpa malang ja..
kuar mulut rimau,masuk mulut boya..
dah jatuh, kena timpa dengan tangga batu plak..
** TANGGA BATU di MELAKA~ hehe
jangan moral down, ok?

sentiasa THINK POSITIVE..!
berdoa selalu.. mintak bantuan NYA..
InsyaAllah.. Allah mesti bantu makhluknya yang meminta..
dan Allah sentiasa tahu apa yang terbaik untuk kamu..
kadang-kadang kamu doa..minta dengan penuh khusyuk..
tapi, tak dapat2..
tak pun lmbat.....
pernah dengar tak?
.
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
[QS. Al-Baqarah : 216]
ha..
macam tu la.
DIA tak kasi, sebab dia tahu, benda itu mungkin buruk untuk kamu.
mana kita tahu kan?

We can see even in the smallest event that happen everyday in our life..
contohnya..
" eh! teringin lah nak makan nasi ayam.. "
mulalah mintak doa..
" YA Allah mintak-mintak la nasi ayam tu tak habis kat pasar malam nanti.."
tengok-tengok..habis....~!!!
mula lah nk majuk..an.
ha. bising2..
tengok-tengok, esoknya..ada member beli nasi ayam tu, sakit perut~~
INI CONTOH!
contoh~~~~
nasib baik tak kena sakit perut gak.
huhu.

Sama lah dengan hari dan perasaan.
(ini topik berat ni..hahaha)
kadang-kadang kita suka kat orang tu,,tapi tak dapat an.
mungkin Allah tahu dia tak sesuai untuk kita atau kita ni tak sesuai untuk dia..
Perempuan yang baik, adalah untuk lelaki yang baik.
Kalu berlaku lah ada lelaki baik kahwin dengan perempuan jahat..
sebenarnya, itu lah yang terbaik untuk laki tu,,
Allah dah tentukan macam tu..
mungkin perempuan tu bertambah solehah lepas kahwin dengan laki tu..
sepadan kan macam tu???
banyak hikmah yang kita tak nampak sebenarnya...

***********************************************************
Aku pun sekarang lepas melihat sesuatu tu,
banyak berfikir.
" aku buat benda ni, hari ni..demi mendapat keredaan Allah @ sekadar memenuhi syarat ja?"
niat..niat tu kena betul.
kadang-kadang, nak pakai baju cantik-cantik..
*biasalah naluri perempuan, nak cantik2 je kejanya..hehe
tapi, terfikir,,,
" kenapa aku nak pakai cantik-cantik? nak orang tengok ke? nak bagi orang puji aku ke?"
hurm..dah~ dah salah niat tu.
terus aku tukar baju.
hurm.....................aku banyak berfikir kebelakangan ni..
^_^hahaha kang tumbuh uban!

p/s: nak pi upgrade RAM kat PC Depot ipoh!










Wednesday, February 2, 2011

Status Sekarang..

Asalamualaikum dan salam sejahtera untuk kalian~

Setelah lama tak menaip..akhirnya dapat juga kemaskini blog yang semakin berabuk ni..hehe

Sebelum merepek banyak-banyak,
ingin diucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru kepada penganut-penganut Buddha.
HAPPY CHINESE NEW YEAR~!!!

Chinese New Year comments


may you all have a very prosperous Rabbit Year~!
nak angpaw~!!!

Tempoh hari kat pejabat En. Hassan ada bagi banyakkkk~ sangat buah limau.
Limau mandarin, tangerine tu... dari Purchasing Department katanya.
Terima kasih~! merasa sikit demam CNY..

Sekarang tengah tunggu saat-saat nk bercuti. esk dengan lusa cuti dan kebetulan sambung dengan sabtu ahad..kiranya 4 hari lah cuti. Nk ke rumah yati. hehe
Alhamdulillah jugak la dapat bercuti.

Projek yang saya dapat kali ini adalah connection system.
kalian tahukan serba sedikit mengenai AxFPSpread in VB.Net?
saya perlu generate text file yang mengandungi data dari database A. kemudian, hantar text file tu kat system B, B akan masuk dalam database dia.
ha..cm tu la sikit.
jadi saya perlu develop satu , bukan, dua, 1 small application, 1 window service. Application membaca text file dan masuk dalam database.
window service akan query dari database dan masuk dalam text file.
System A, ada punya coding ada mention AxFPSpread tu... jadi, saya ingat nk populate ja data dari function AxFPSpread dalam text file.
Namun, saya sendiri pun tak dapat nk kenal pasti apakah AxFPSpread tu.
SV cakap ia sejenis spreadsheet..mcm excel~
ha..kan dah mudah, dia dah amik data-data yang diquery ke dalam spreadsheet. cuma tak nmpak lagi spreadsheet tu..hurm..
mcama arraylist la..
sapa-sapa boleh bantu????


Setakat ini, alhamdulillah, semuanya baik-baik sahaja. Kadang-kadang bila difikir-fikir balik, saya bersyukur sangat sangat bila..banyak benda baik jadi kepada saya.
Mungkin belum diuji lagi olehNYA..
Tempat tinggal ok..enviroment kerja ok..SV yang banyak membantu.. housemates yang ramah dan baik..Tanjung Malim ok..cuma tak banyak nk enjoy... yang menyebabkan saya rasa satu bonus bila kita tidak terlalu suka atau hanyut dalam ke'enjoy'an..huhu..maklumlah..kadang-kadang terbawa-bawa nafsu enjoy tu..tambah-tambah bila ada eriyka..
dan acapkali, kekuatan tak berapa nk istiqamah..
kadang-kadang rasa rajin ja..pastu malas.. then, bila dateline datang, mulalah kelam kabut..haha
adoiyai~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
p/s: rindu nasi ayam penyet dan makan goreng pisang dengan sambal kicap~!
rindu eriyka chan!!!!
rindu kalian!!!!! ( sesapa yang terasa, sila terasa dirindui~ hehe..ya kamu! saya rindu kamu semua~! hahaha)

Monday, January 10, 2011

PRACTICAL TRAINING a.k.a LATIHAN INDUSTRI

Asalamualaikum.
bermula dari 4 januari 2011 hingga 20 mei 2011,
saya dengan rasminya akan menjalani latihan industri untuk memenuhi syarat menamatkan ijazah sarjana muda Komputer Sains ( Kejuruteraan Perisian).

ehem.ehem. lagi satu sem lepas LI nak grad lah~~~!

Minggu Pertama, memang sangat bosan. Tak tahu nak buat apa..
sebab SV saya g honeymoon..baru lepas kahwin.
so, 2nd person in department take charge.
Briefing all the scope, future projects, but not give yet.
and assign to respective SV.

Here with me is another UTM student, Sara.
also from FSKSM, so, we both in ICT Group. She's from IC ( Industrial Computing)

Jadi, sekrang boleh berblogging~ sebab apa? yang 2nd person in charge tiada namun SV saya dah balik dari honeymoon. AKAN TETAPI, dia pun tak tahu nak bagi kerja apa. dia lagi lah tak tahu projek apa yang saya dapat sebab saya pun tak tahu saya dapat projek apa.

Office Enviroment ?

kiri dan kanan sama ja.. ada ruang kosong tengah2 untuk orang jalan sebab bangunan sebelah ada lah kantin.


itu la kak Sara.. g kerja, pakai kemeja dengan seluar sebab banyak naik tangga kat sini dan pagi- pagi kena buat senaman. Jadi, need more slack pants!!!
baju kurung terhad untuk hari jumaat ja...

Rumah aka hostel, berbilik kan 3 bilik, 2 tandas, 1 ruang tamu kecil dan 1 dapur kecil.
lipas dan habis di spray..habis satu botol..
semut, dah tak larat nak bertarung...
bangunan tu ramai lelaki.. apartment 4 tingkat.
asyik kena ketuk je pintu rumah, bukan cerita seram ni, orang- orang yang lalu lalang tu la..
selalu ketuk.

lama- kelamaan, sudah imun.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
apapun, saya akn cuma menjadi kan segala kekurangan dan ketidakselesaan itu suatu kebaikan..kerana jika tiada mereka, nanti jadi terlalu selesa plak..
Alhamdulillah.. =)