Tuesday, December 28, 2010

WIRELESS-PESTA PULAU PINANG

assalamualaikum.
urm.
jam di komputer riba, 3.50 pagi, hari selasa.
28 Disember 2010.

tak boleh tidur lagi sebab excited dapat wireless baru.
tak lah baru sangat, dah lama detect, tapi takut nak pilih, sebab pernah guna, tetiba naik page wireless tu, cakap ada charge.
namun, kali ni guna,terus boleh surf, tanpa naik web page yang dulu tu.
so, kena bayar ke tak?
any hidden charge?

nama wireless: Toxicaria Hotspot

kalau dulu, pakai wireless ni: LaOBela.

Kemudian, password protected. balik kali ni, dah tiada terus.

ada wireless baru, public punya :DLINK_WIRELESS

sedap gak guna, tapi, putus-putus.
selalunya, senja dengan tengah malam, mesti line dia tiada.
suruh tido awal dan break sekejap..kot.

Balik rumah jarang-jarang.
Memang sejak dari kena duduk asrama, memang jarang nak balik rumah.
Belajar pun jauh- jauh. Mula-mula Kedah, kemudian, Perlis. Sekarang, Johor.
Dah biasa tak balik rumah.
Sejak belajar di UTM, paling lama duduk rumah adalah 9 hari. ( rasanya...)
itu paling lama.
cuti sem saja, mesti ada program yang join.

Duduk rumah pun, kerja nya kemas rumah. (kalau rajin..)
online..ya la.. dapat wireless jak duduk umah ni.
Sejak dapat lesen moto, asyik kuar dengan Hazi pinjam moto Ahmad . ( 2nd Bro)
moto abang 1st ada clutch, tak pandai lagi. tiada yang sudi ajar.
walaupun yang 1st tu. dia asyik kelaur kerja. kalu cuti, pun jarang lekat di rumah.
jadi, memang tiada kesempatan. (ke?)
moto Ahmad, sebijik macam moto suri tu, ex5 baru yang warna putih.
bukan, moto suri yang macam moto abang aku.

Baru-baru ni, Khamis, 23hb disember 2010.
jejak ja kaki di Penang, terus ajak Hazi kuar pergi beli barang kejap di Giant.
Guna moto Ahmad la..apa lagi.
Jumaat pun keluar, moto Ahmad jua.ke Pesta kah? a'a.



sebelum masuk~



membeli tiket. dewasa 3 ringgit, kanak-kanak 1 ringgit.



tengah tunggu turn untuk main, dan kebetulan, hazi berdiri betul-betul antara Challenger dengan alaala Top Gun tu.. so, I snap!
one of my favorite~!



ini yang kami naik. Harga rm6 bersamaan 3 token ( 1 Token= rm2)



habis ja main tu, ya Allah~~~ pening gila! sampai jalan pun terhuyung hayang.
dah lama kot tak main pusing-pusing.



selepas dah ok sikit pening, minum air sikit. Masuk haunted castle. 5 Token, which means rm10.
harap sangat dia berbaloi. Namun...................................



sebelum masuk H.Castle yang macam pa tu. tak takut langsung. hantu dia pun patung2 ja. itu lah rm10 yang paling tak berbaloi aku pernah belanja.



makan jom! Penang char koay teow dengan bihun sup.



ini di depan main entrance.



"So, that each night is starry one.."- 17 again.
ala-ala I-City kan? haha



akhirnya, gambar bersama yang jauh dan gelap.



ya, kalau lah haunted castle tu di jadikan lebih takut, saya datang lagi.ok?


Sabtu pergi rumah tokwan di Balik Pulau.
dengan mak. di Kampung Terang. ( Wahai orang-orang kampung Terang balik Pulau~!)

YA..........................................jalan itu.
Jalan yang bengkang bengkok dan digeruni ramai.
naik moto Ahmad jua..
Kawan aku pernah nak jatuh curam masa lalu jalan tu.
aku pun serik gak nak riding kat jalan tu.. bengkang bengkok yang sangat tajam.
dah la under construction. kebarangkalian nak accident tu sangat lah tinggi.
20 minit perjalanan.
aku curious macam nak abang-abang aku pernah lalu jalan tu dengan tiada lampu dan break.
suatu ketika dulu la..
dah. aku malas dah nak lalu jalan tu. serik dan seram~!

aktiviti esk? maksudnya, untuk beberapa jam lagi..
jam 9 nak ke QueensBay(QB) dengan hazi.
nak cuba benda baru yang dah lama bertapak di QB tu.
apakah? haha.nnti lah~~~

RABU, 29 hb Disember, bertolak ke Tanjung Malim.
selagi tak ke tanjung Malim, selagi tu lah aku akan sebut- sebut.
ke Tanjung Malim untuk menjalani Latihan Industri selama hampir 5 bulan.
4 Jan- 21 May 2010.
Tapi, 29hb tu sekadar mahu tengok tempat dan berjumpa dengan penyelia aku di sana.
pada 31, 1, 2 dan 3 jan, mereka akan bercuti dan katanya, hostel akan kosong.
menyebabkan aku tak boleh tinggal lagi di sana.
whut da???
jadi, 3 jan malam nanti maksu hantar ke tanjung malim.
maka, 29 Disember hingga 2 Jan, aku akan lepak kat umah maksu di bangi.
ya, bangi.
akan berjumpa Rue, rumate semasa di m3x dulu. jika maksu tiada apa-apa plan.
dan tiada aral yang melintang.
boleh Rue cakap.." Tak sabar nak jumpa panda ku!" haha..rue pangil aku panda dulu..
huhu.
whuteva~~ cute pa panda. an~! haha





ok.need some shut eyes now.

p/s: seluruh Penang akan ketiadaan air dari 7 pagi hingga 7 malam hari ini. 28 disember.
p/p/s: laju or wireless ni!!!!!!!!!!!!!! dan TAHNIAH Malaysia atas kejayaan 3 gol tersebut.~
p/p/p/s:dah tak miss accidentally.

Friday, December 24, 2010

AFTER BEIJING....

kali terakhir mengemaskini blog adalah pada 22 november 2010..dan hari ini dalam sejarah adalah 24 disember 2010.
fuh~ hampir sebulan tak kemaskini blog.

anyway~ its chrismas eve~!
yeay~! so i would like to wish those who celebrating it,

Glitter Graphics



everywhere i go these days, decorated x'mas tree everywhere~!!!!

recently i was in Beijing~
the hotel, got this little display for the coming xmas..
like this one..



itu yenna




ini adalah di mid valley
semasa bertandang ke rumah syaza

serba sedikit tentang demam xmas di malaysia dan beijing.

Malaysia celebrate all kind of festives..
Deepavali, christmas, aidulfitri, aidiladha, gawai, chinese new year, thaipusam, kaamatan?
semua lah~
to keep the harmony is the key for malaysia to stand strong and unity.
so, we need to preserve the harmony.
no more 13th of may. NO MORE~!
lets live in harmony malaysians~!!
=)

ada sebab kenapa blog ini sudah lama tidak dikemaskini.
habis sahaja peperiksaan akhir tu, bersuka ria sekejap.
kemudian terus dengan gerak kerja LASTECX'10.
amik cenderahati, follow up penajaan, beli winter coat, hantar pergi dobi.~
tukar mata wang.~
Yuan RMB ke Ringgit..untung lagi kita..kita macam 2 kali ganda.
macam kalau bawak 200 ringgit, di sama bernilai 410+ Yuan.
ya, macam tu la.
terbalik dari pergi singapura.
bawak 200 ringgit, akan dapat 100 singapore dollar.
jika ke Hong Kong, 40 ringgit akan dapat 100 Hongkong Dollar.
lebih kurang saja..

Masa ke Beijing ( 6- 11 Dis), barangan nya sama sahaja harganya.
contoh, baju tshirt , dalam lingkungan harga 10-30 Yuan..macam kita di sini, 10- 30 ringgit.
itu yang dimaksudkan sama.

Beijing is very historical and traditional..
I mean, the place are like, Forbidden city, great wall, summer palace.
We get to know jade, silk, pearls, tea and traditional medicine.
so, its like melaka if you in malaysia.
full of ancient buildings and stay with it's traditions.

Any how, its was cold.
we get to feel how was it to be in 8 to -4 degree Celsius.
its really cold.
the surface of the summer palace's lake is already frozen but its not snowing yet.
Such a different and great experience for me.
Being cold, naturally, without the air-cond.

The surrounding of Beijing was peace, as the name itself.
lots of park, greenly scenery.
and lots of people using the subways and bicycles like the japanese.
they even have lane on the road for bicycles users.

Di Malaysia mungkin boleh jika tak panas sangat dan tidak berbukit bukau..
mungkin juga peserta-peserta Trans-Selatan akan sangat menyukai Beijing~
=)
** Trans-Selatan adalah kayuhan amal anjuran Kolej Perdana bersama Viva baru- baru ini.

ok, pictures time!!



ini di forbidden city.



yg paling atas, di muzium jade, kemudian main ski , mendaki great wall, melawat bird nest dengan angin yang sangat kencang.yang terakhir, di universiti of TsingHua.

boleh tengok album gambar penuh di facebook farahin dan kawan- kawan lastecx yang lain.
di link..
http://www.facebook.com/album.php?aid=263892&id=678289217

banyak gambar-gambar di beijing, hingga 3 DVD setiap sorang diberikan..
kompilasi gambar- gambar..
di mana itu merupakan salah satu aktiviti yang memakan masa yang terluang meniti hari- hari sebelum LI.

ya Latihan Industri.
bermula 4 Januari 2010 hingga 20 Mei 2011.
di Proton Tanjung Malim, Perak.
20hb lalu ke rumah syaza, sebab perlu ke proton s.alam untuk proses dokumen dan buat pass masuk.
which i really dont get it why have to be done in s.alam.
why not in tanjung malim?
then, i have to returned the pass after i finished LI at S.ALAM.
hurm.
padahal LI nya di Tanjung Malim.
nanti pada 30hb, saya akan ke tanjung malim, hanya untuk letak barang di hostelnya.
sebab, kata pihak tanjung malim, hostel akan kosong sepenuhnya dari 31hb malam, hingga petang 3 jan. 3 januari adalah cuti bagi proton.
jadi, akan melepak kat umah maksu di bangi dari 30hb hingga 3 jan.
3 jan petang, paksu akan hantar.
** hurm, memang macam plan yang sangt serabut dan bertimpa-timpa.
aku rasa serabut.sangat serabut dan rimas dengan itu ini. hurm~~~~~~~
somehow, it really confirmed my thoughts on them.
enough about it. whatever it is, its done.
I already done it. I'd go to s.alam, for the 30 minutes process while staying at syaza's house for 3 days.

Syaza's family is the best.
they've been great host and very nice.
terima kasih tak terhingga di atas segalanya~! =)
kemudian sempat bertemu rakan-rakan tersebut!!!
aaaaaaargh~~~~!!!! (excited screaming~!)



fazzie, ezazie, syaffie, cazzie~!!hehehe
(faz, eza, syaf dan saya, kemudian syaza)



bila dah jumpa, sembang sakan lah~~~


ini bear paling besar pernah saya jumpa! dia berada di tengah-tengah mid valley pada masa itu bersama-sama display yang lain sempena christmas.

mula-mula chit chat, pastu jalan2 kemudian wayang, My Soul To Take. ok la. 3 bintang.
then, off to aour separate ways..semoga berjumpa lagi. soon.

23hb, khamis, bertolak pulang ke Penang berbekal alas perut dari keluarga syaza.
terharu~! mee goreng+ telur mata, air teh o, potongan kek strawberry dan garfu~!
tak penah rasa sekenyang itu untuk perjalanan bus...huhuhu..
terima kasih mak syaza~!!!

23hb, jam 5.30 ptg, sampailah di Penang.
malam tu jugak sudah keluar ke giant sebab nak beli barang skit.
sampai pukul 12 tgh malam.
cari makan jugak lepas beli barang tu.
24hb, ke tapak pesta pulau pinang~! hehe
nanti wa masukkan gambarnya.
25hb-its xmas~!!! no plan so far.

itu sahaja lah yang berlaku setakat ini..
need to prepare for LI.

p/s: masa yang ada sebelum ke rumah syaza dan lepas balik dari beijing disi dengan mengemas barang dalam bilik dan membukukan laporan LASTECX'10.
bilik sudah clear dan saya amat-amat ingin memoon maaf kepada asiah aris jika barang yang saya simpan kat bilik kamu banyak sangat. penuh bawah katil beliau dengan harta saya.
minta maaf accy~!!!
p/p/s: i miss someone. accidentally.


Tuesday, November 30, 2010

kena tag oleh beliau~!

ini eza tag aku dari dzailin..

1. Nama blog dan why name tuh dipilih?
LITTLE words of mine.. dipilih kerana rasa..siapalah blog aku ini..so, its LITTLE..hurm..mcm tu la.

2. Nama URL blog dan mane dtg idea tuh?
ainunmohamad.blogspot.com
its my name. ainun mohamad.


3. Method penulisan blog anda?
macam eza jugak..aku cm terkedu dan jengkil bila ada perkataan "method"
=.="
PSM~~~
ok, method yg digunakan adalah gaya bebas.
ble jadi aktiviti harian..repot apa yang terjadi..promosi.. dan apa-apa yang aku ingin berkongsi dengan kalian...
4. Perasaan anda bile tgk blog org lawa dan menarik tapi tgk blog sendiri tk lawa pun [ayat rendah diri]
hurm..template ni..mmg Pocket yang buat..tapi..aku modified sikit2..besarkan yng mana patut..hilangkan yang mana tak suka.. keciklah.. ini kira template versi edited. jadi, aku puas hati dengan hasill kerja aku..
jadi jawapan nya untuk soklan ini..: ada sedikit rendah diri..SIKIT je.. 0.000000000000000000001%


5. Bile wujudnye blog anda nieyh?
1st year ke? hurm.jap..(bukak balik 1st post..)
hah! December 17th 2008.
hurm. dah 2 tahun jugak..
bakal menyambut ulangtahun tak lama lagi..


6. Sapekah org 1st yg tahu dan jadi follower anda?
hajar ke? hurm.tak sure..


7. Sila tag 5 org , dan bgtahu mereka :)
hurm..aku tanak menyusahkan orang lain~~~~



Monday, November 22, 2010

Jumlahkan Semua Yang Berlaku

asalamualaikum..

hanya aku..sendirian .. tak berteman.. kesorangan......

(apa tajuk lagu ni??)
antara bait-bait lagu Siti Nurhaliza yang kedengaran.
Kanan, fadhziellaiha yang mentelaah Statistic, kiri pula syafiqah yang tekun mengira soklan Control. Jam Smash aku menunjukkan 7:50. 7:50??
alamak! jam terberhenti..butangnya terkeluar.. tekan balik..adjust.
Google up> taip "time Now", here's what you got~~~



4.25 Moday (MYT)-Time in Johor Bahru, Johor
yup. 4.25 in the morning. surrounded by people with few EXAM papers..
mine was done before AidilAdha. (wiiiii~~~ hehe =))
then, few minutes later, they take a break.
"what ur doing? --Take a break?"
ok..fine.. study break..and photoshots ( don't ask me why the activity is happening, some people have their own ways..)

Usually, I cant study in the evening...around 4.45- 7 pm..maybe 8 pm..hehe
and when you seen star above your head..( is it possible?)
yes, possible. I do. when you have to finish up the entire chapter WHICH you've been learn for about 6 month. AND compiled it in one night.
AND you have killer papers, EXAM papers non stop for a week. NO GAP.
DEFINITELY will see stars. lots of them.


gambar ini cuma kurang sebijik laptop dan buku-buku tebal yang bertimbun2..huhu

Apapun..waktu itu sudah berlalu..
haaa~~~~~~~
Alhamdulillah. walaupun banyak kena "bOooOOOOOOOoo" panjang, "boo" pendek, "bu~" atau ugutan nak ban para insan-insan yang habis peperiksaan sebelum raya Haji..
=.="
. jeles, tak leh nak buat pa la kan..
http://www.emocutez.com
lalalalalala~

exam dah habis..enjoy lah kan.
hurm.ini boleh dikatakan baru lagi bagi aku.. KAROK. ataupun karaoke.
Di mana, kalian boleh menyanyi mengikut lirik dan lagu yang kalian pilih dan suatu bilik kecil yang dilengkapi TV bewarna, mikrofon 2 dan sound sistem. Oh! ada TV kecik dan remote control untuk pilih lagu..
hurm. seumur hidup aku. hanya 3 kali.
yang pertama masa geng konvo 45 ajak. sem ini jugak.
2nd, hari ahad sebelum raya haji dan 3rd, hari isnin sebelum raya haji.
kira 2nd ngn 3rd adalah berturut-turut.
dengan membe2 Kolej dan geng scj..

side effect: pening-pening selepas keluar bilik kecil itu.
Kenapa? : HA! ini yang kita tak tahu ya! ( ikot nada dalam Lost and Faun)
mungkin sebab banyak mengeluarkan suara..mungkin.
hurm.

http://www.emocutez.com
hanya mampu ku melihat kecurangan warna bunga.. idamanmu, berbaja tiada... pemusnahku adalah kumbang~~~

dan semakin galak makan nasi ayam penyet.
sebelum exam...selepas exam..petang-petang letih stdy..
asyik makan nasi ayam yang dipenyetkan tersebut di Pinang, area belakang JUSCO Taman U.
( dah tolong promote ni...huhu)

keistimewaan: sambalnya pedas dan sedap. bukan sekadar pedas ya, sedap skali. supnya cukup rasa, tempe 2 keping wajib, dan ulam-ulaman.
sepantas kilat teringat: JBCool yang aku abaikan sekian kala. Pinang is a good place to cover.
hurm.


ini sebijik dalam pinang punya. Memang pinang punya nasik ayam penyet..
ada dalam Google ooOO~~~~~ caya ar pinang~!

slack:bagi sambal sikit dalam pinggan tu..selalu kena mintak sambal tambah. Bagi aku, orang melayu suka makan pedas. Hehe.. tapi ada ja insan - insan terpilih yang tak tahan pedas..mungkin Crew Pinang dah pertimbangkan hal ini, sebab tu lah letak sambal sikit.

Walau apa pun, aku tetap rindukan makanan buatan penang~~
1) Roti Nan Tandori
2)Pasembuq
3) keteow Kerang
4)Laksa Janggus Sg. Burung, Balik Pulau
5)Segala Jenis Roti Tepung- Roti Canai, Roti Telur, Murtabak, etc.. kat Penang rasanya lagi
sedap sikit. Walaupun kat mana-mana ja ada roti2 ini.. hehe
6) Popia Basah

DAN~!
tudung dan selendang kat Penang murah2 dan cantik2!!!! =)

setakat ini, Laksa kat kakak medan selera Taman U ja yang aku jumpa pandai buat laksa yang memang kena, kaw punya rasanya. serba serbi.. ikannya..pedasnya..kepekatan kuah... tekstur kuah..dan paling memikat, baunya. uish~! kecurrrrr~~~!

Direkemenkan oleh: Hamizah Mohd Hamka. nak order cari Cik Miza ni. kakak tu amik order ja. tak jual secara open..ada order baru dia buat.. tadak, tak buat la..



ini laksa janggus..pergh. kecurrr ar...~!
nak balik penang, la ni jugak~!!
aritu balik tak sempat nak pi...hurmmmmmmm~melepas!

to Hayad YC: maaf tak dapat nak bagi kamu rasa..aku tak sempat..huhu..

Sekalung Tahniah jugak kepada kakanda Umair, kerana berjaya melanjutkan PhDnya..
terus dari Degree ke PhD.. 1st class la katakan. um. Ya,bangga... Jeles? Tidak.
Aku memang tak mau sambng belajar dah. Habis buat Degree, memang nak kerja.
belajar memang seronok. Hidup sebagai mahasiswa, sentiasa ada peluang untuk benda- benda baru dan perkara-perkara yang best. Namun, cukuplah..huhu. Keep Moving Foward~!
But, student life is the greatest life experience!!!




stay up till is subuh,,rush on assingments,,laugh till ur stomach ache,, long holiday every semester end,, friends more than 5 people,, the youth spirits never ends~!!! =)
hurm. miss them already. we ( 3 scj) going for Industrial Training for 6 months, ( 3 jan - 20 may 2011), so, its like pre-graduation for us. No exam, no class, no college, just working and real learning for 6 months.

Going to be new ME after LI? just wait and see~ hehe

p/s: sempat merasa rendang buatan mak ngah dan buah pala kering masa balik hari raya Aidil Adha..
p/s/s: menonton Paranormal Activity dengan TV plasma Wide Screen yang baru, cuaca: hujan lebat and... Rumah black out ..2 kali. seram tak? huish...dah la masa tengok tu dah tutup lampu suma habis.. tinggal lampu dapur ja bukak..tetiba gelap gelita..then ada balik.pastu blackout balik.hurm. angkerrrr~~~
p/s/s/s: sebenarnya banyak kerja kena buat untuk ke beijing ni. sebab tu balik UTM awal. yup. nak ke beijing 6- 11 Dis 2010 ini. Pertukaran Teknologi dan Lawatan.
p/s/s/s/s: SELAMAT PENGANTIN BARU buat maksu maslina.. tarikh 5 Dis, maaf lah tak dapat hadir.








Sunday, October 31, 2010

Aku Perlukan Ketenangan Hati, Jiwa dan Raga....

Asalamualaikum..
sejak habisnya kelas...
presentation...
project..
(kecuali TP3.)
aku dah semakin leka.. terasa semakin jauh dariNya..
tambah-tambah tengah .........................................( pepaham jela.)

sekarang, aku tengah berusaha untuk adjust balik waktu tidur aku..
Alhamdulillah... dah ok.
amin..berhasil jugak..

Namun, sekarang...dah makin lari..
itu tanda awal..
kerja sekolah pun dah tak pegang.
exam dah la lagi seminggu sahaja.. exam yang tiada gap.
8hb-TCS
9hb-SAD
10hb-XXXXX, 11hb-XXX2, 13Hb.. ntah..ak tak ingat..
( ha! ini pun salah satu tanda yang aku semakin leka.. jadual exam pun tak amik taw..)
Astagfirullahalazim...~!!!

Hurm.
bila dah suma tak amik tahu..
banyak lah sifat-sifat munafik yang timbul..
selalu mungkir janji...berbohong...
Ya Allah...

Rasa bersalah tu menebal.
menyebabkan aku mahu mencoret.
Minta Maaf Dayah and Hajar.
Dayah, i Miss da barli....

Hajar, jom lah wat TP3...minta maaf..
aku soklan pun baru baca tadi...
TP3- satu-satunya project yang belum submit.
Present 5hb ni.


"Ya Allah, aku berlindung dariMu dari ilmu yang tak bermanfaat..
hati yang tak pernah khusyuk....
nafsu yang tak pernah puas............
dan doa yang tak pernah Engkau dengar...
kau jauhkan lah aku dari sifat lalai dan leka...
tetapkan lah hati ku dalam mencari keredaan-MU...
sesungguhnya hanya Engkau aku memohon bantuan dan kekuatan....."
Amin ya Rabbal Alamin.........


p/s: nak telefon mak. I need my drug.......
my mom.







Friday, October 29, 2010

.;;KAWAN, sweet lah~!;;.

Saya ada banyak kawan di UTM..
semuanya sweet-sweet and very kind and gentle..
(sapa yang terasa, silakan~ =) hehehe)

2 of them is these one~


maaplah, gambar malam..
huhu..
nak tahu betapa sweet?
hurm...
ejat dan hajar (merujuk gambar di atas) baru balik dari azah( rasanya) kemudian berhenti kat dataran u4 ( kini dataran 1 Malaysia) kerana, nampak aku kat situ dan nak bg air laici yang sejuk.(sweet tak?, terima kasih la hajar, memang ubat untuk tekak aku yang sedia sakit ni.. =) terus berubah pitching suara lepas minum tu~)
lepas itu, yatie yang juga berada di tempat kejadian, nak ke k9, beli air...
terus ejat bagi pinjam moto dia kat yatie~!huhuhu.. ( sweet tak???)
bukan sahaja on da spot bagi , malah, telah meminjam duit sebab memang yati tak bawak duit~!
(sweet tak?)
dan mereka bagi moto di dataran u4 tersebut dan lalu berjalan kaki untuk ke blok..
( sweet tak???)
hurm.
ejat and hajar.. you guys are too sweet~!

anyway, this post is tribute to them.
( bukan sebab hajar paksa untuk diupload masuk dalam blog, bukan~ takkan lah~~~~)
(haish, tak mungkin lah~~~~~ takkan~~~~~~ =P)


p/s: kawan adalah seterusnya selepas keluarga.bagi aku. betapa dekatnya mereka.
Setakat ini, Alhamdulillah...
aku jumpa kawan yang baik-baik,
yang sama-sama membimbing dan sama-sama tak kisah berkongsi suka dan duka.
Sangat-sangat bersyukur sebab ada kawan-kawan macam ni.
Thank You, Allah.
A friend in need is a friend indeed.
I need them.

Sunday, October 24, 2010

.::Renungan Pagi Ahad::.

asalamualaikum~
sapaan ku pada burung-burung yang berkicau tanda mahu keluar mencari makanan
sapaan ku pada matahari yang mahu munculkan dirinya sekejap lagi..
sapaan ku pada kalian semua.

sejuk~
pagi ni sejuk sangat.
semalam seharian hujan ya amat...
lebatnya..guruhnya...air mencurah-curah.. Rahmat-Mu..
aku tido awal, lepas manghrib, dah pengsan, kena hujan petang tadi kot.
pergi fotostate buku SAD dan AI.
Bahan rujukan yang selalu digunakan,
acapkali juga aku rembat dari bawang dan cik dodol->(miza)

sambil menaip ni, ditemani alunan lagu Ki Ga Iru oleh Katou Idzumi,
soundtrack anime Bokura Ga Ita.
dari blog cik dayah tembam.. =)
kawan sekolah georgian dulu..sekarang di Vanderbilt University, US.
doing Chemical Engineering..
*jelesnya*

this is her. damn missing u~!
makin tantek too~! =)

~~~~~~~~
pagi berhasrat untuk melengkapkan kerja-kerja sekolah yang masih belum lengkap.
SAD..AI..
TP3?
~~~~~~~~
Malam ni ada dinner konvo di The Zone.
7.30 pm, kumpul di bus stop FAB.
Tema: Merah Hitam.
*dzailin mesti suka la*
which I still don't know what to wear since no black or red attire.
Baju kurung la jawabnya.......
~~~~~~~
Current mode: Missing those friends which out there, far away.................................
~~~~~~~
sebenarnya, nak post mengenai sesuatu yang aku jumpa di blog dayah...
tajuknya, Teka Teki Imam Ghazali..
here goes,
sama-sama renungkan....

1)Imam Ghazali: apakah yang paling dekat dengan kita di dunia ini?
Murid 1: Orang Tua
murid 2: Guru
murid 3: Teman
murid 4: Kaum Kerabat
Imam Ghazali:Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI . Sebab itu janji Allah
bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).


**hurm..dekat, betul dekat..mati itu adalah PASTI. tiada sangkalan lagi..pasti..

2)Imam Ghazali: apakah yang paling besar dengan kita di dunia ini?
Murid 1: Gunung
murid 2: Matahari
murid 3: Bumi
Imam Ghazali:Semua jawapan itu benar,
tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179).
Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.

**hal yang buat aku terfikir tiap-tiap hari..
bagaimana nafsu yang mendorong kehidupan sehari-harian..
nafsu makan..nafsu tidur..nafsu untuk leka terus bermain internet, nafsu mengejar masa untuk siapkan kerja sekolah yang nak kena anta..nafsu untuk leka bermain dengan perasaan..
segala yang kita buat berpandukan nafsu..
kenapa HAWA nafsu? HAWA itu bukan perempuan?
hurm.........................mungkin perempuan yang sinonim dengan nafsu..
lebih dekat dengan nafsu..

3)Imam Ghazali: apakah yang paling berat di dunia ini?
Murid 1: Baja
murid 2: Besi
murid 3: Gajah
Imam Ghazali:Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

**
ya..amanah.tangggungjawab..tanggungjawab sebagai pelajar, anak dan kawan.
jadi mahasiswa yang baik pada pensyarah?
selalukah kita berdoa pada ibubapa kita?
adakah kita mengamalkan adat berkawan dengan betul? tidak menipu kawan?
tanggungjawab dalam berprogram..adakah kita lakukan tanggungjawab kita dengan baik?
pengarah, TP, KU,anak buah yang menjalankan tugas dengan sempurna?


3)Imam Ghazali: apakah yang paling ringan di dunia ini?
Murid 1: Kapas
murid 2: Angin
murid 3: Debu
murid 4: Daun-daun
Imam Ghazali:Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.

**
ini buat aku termenung jauh dan terfikir-fikir..
memang..memang senang sangat. betul lah ia paling ringan...hurm.hurm.hurm..
sangat, sangat ringan untuk dilakukan.
Ya Allah..ampunkan aku...

5)Imam Ghazali: apakah yang paling tajam di dunia ini?
Murid-muridnya serentak menjawab: Pedang~!
Imam Ghazali:tu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA . Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

**ini yang buat aku malas nak berkata-kata, jadi pendiam..
kadang-kadang tu, aku suka mendengar dan bersetuju sahaja..
padahal ada yang aku ingin katakan.
namun, aku takut sekiranya hal ini akan melukakan hati.
minta maaf sekiranya aku ada terluka hati sesiapa dengan kata-kata aku.....


p/s: aku mahu jadi yang sederhana.
p/s/s: bagaimanalah mereka di pangkor? (PECcos'10)... hope everything's fine.
Starting to miss them already.
mereka balik hari ni..sampai esk pagi kot. Rasanya. Tak pasti.

this one random...




Friday, October 22, 2010

aaaa~!!! so so so s o sorry~!!

I was playing around with this website to analyze the architecture..
my assignment was about online ordering system..
so, i was placing an order ..
to know the process and all the requirement needed to make an order..
i insert random address..and all sort of fake id..
then, i accidentally confirm the order~!!!!!
haaaaa~~~
they going to make the order then????????
they can track my IP rite????
alamak~~~~~~~~~~~
(busted~!)

Saturday, October 16, 2010

cinta Sukma kembali menghantui..

presentation is on this Wednesday, 20 Oct 2010, 8.30 am.
and, Im the FIRST on the list.
haaaaa~~~~ (so dead.)

ok. what should be on the presentation?

my evaluator, is both my lecturer which I always skip their class.
2nd haaaaa~~~~ (so dead.) 
Pn Norazah - i enter her class, park my beg, then go sleep outside coz, I didnt understand.  
Sir Firdaus - always enter his class 30 minutes late coz his class is on 5 pm and 2 pm which I usually take my nap 2-4pm.. that's why i always late.....
    Maybe this is my repay for being not so nice and not a good student to them.
    (Allah is so justice..Subbahanallah...)

    I hope I have more time to revise on the system i developed..
    practice present to Pn.Dayang...
    3rd haaaaa~~~~ (so dead.)

    p/s: my sunshine, I love sunflower.



    p/s/s: cojunction with XX+YY post on sanggul...
    hurm..saya rasa..jika kita bertudung tapi, jika orang yang melihat dapat mengagak rambut kita macam mana dengan ketinggian sanggul tersebut, bukankah ini sudah..hurm..haram?

    lagi satu, yang pin kat leher bagi ketat sampai nampak paras bentuk telinga dan leher?
    maca na pulak? bukan kah kita dapat mengagak bagaimana kepalanya tanpa bertudung?



    Friday, October 15, 2010

    entry macam-macam~ =)

    asalamualaikum~
    lama tak mengemas kini blog. hehe
    hurm. macam-macam dah jadi sepanjang tak mengemas kini nie.
    macam..sangat macam..
    sekarang, masa tengah taip bait-bait ni, diteman oleh alunan lagu aiman-Cinta Terakhir, deruan kipas bilik anak cik hamka yang tengah pening macam na nak pujuk orang yang sudah berkecil hati..

    hurm..bagi aku..kita kena lah tahu punca kenapa dia berkecil hati..jika munasabah, kita minta maaf la..jika tak munasabah, sama-sama cari penyelesaian dan cakap lah dengan dia yang..
    "saya tak suka tengok awak selalu kecil hati.. tak sweet~.... "=)
    hehehehe
    [sudah tukar lagu.. alunan I still believe pula]

    anyway, i just finished submitted my full draft of PSM 1 to Dr Dayang and Sir Hishamuddin.
    Its finally over. week of being love drunk with my Sukma..
    Sukma, you will never be forget, I'll see you next sem, ok? Starting to miss u even now.. =)
    hehehehehe...
    [Panglima Sukma Mahawangsa- PSM, i called Sukma.. full of love isn't it? hahaha]

    ini yang aku sempat cipta untuk Sukma..hehe

    Pesta Konvo 45 pun dah berlalu sudah. Banyak pengalaman baru yang dikecapi.
    Banyak, sangat banyak. Bertambah lagi kenalan-kenalan di UTM ni. Tahniah kepada kawan-kawan lain. perit jerih mengharungi Pesta Konvo dalam waktu kuliah memang terasa.
    "Angkat tangan kanan, golek-golek..letak bahu kiri, cakap, Tahniah~" =) .apa yang papa Man suka cakap.. hehe ( Papa Man??? mati kalu Man baca ni..huhu)


    ini gambar yang ada mukaku..hehe.. jap2 aku kasi banyak-banyak gambar lagi..


    ini masa nak berkonvoi..Eriyka on it! =)



    konvoi pakai lori??? no hal lah~~~

    ular ni, tiap-tiap hari kubelai..hehe..sebab kena jaga mini zoo tu..
    boleh tahan lah~~~
    ada gamabr yang aku amik dengan iexora..nanti aku upload..

    dan acara paling grand~! AUTOSHOW!


    masa ini Sukmaku amatlah diabaikan~huhu..sori sayang~
    lepas habis ja konvo, mulalah mingguku menjadi zombie....mengarang nukilan buat Sukma..
    dan berjaya dihantar dengan penuh bangga pada 14-10-2010.Lewat sehari. hehe
    Dr Hishamuddin rilek je. sayang dye jugak boleh?
    sarangeyo~!
    hahaha..jgn dye baca blog aku sudah!



    seterusnya.urm.
    ada benda lain jadi. cerita hati.tapi aku tanak crita kat public. Hal ini suma percaturan-Nya.
    aku harap semua yang terjadi ada hikmahnya. Walaupun apapun yang terjadi..pasti, pasti ada.


    p/s: waktu tengah kemaruk bercinta dengan Sukma, aku ada demam panas sikit.. yang aku dapati bila demam adalah, ayam goreng McD terasa seperti ubat gigi..payau dan air ribena macam terlebih klorin...
    just my taste sense become like that..
    pernah masa demam kat hostel dulu.. ayam KFC macam rasa ayam yang tiada perisa...huhu

    p/s/s: Anoo kemalangan baru-baru ni..semalam. menaiki Eriyka.. bonceng bersama Beba..
    sejurus selepas xcident tu, terus dibawa ke PK.. diberi ubat antibiotik, pain killer...
    dorang cedera ringan saja..sehinggalah di xray pagi tadi..kedua-duanya bahu patah...
    Innalillah...
    beba mukanya bengkak teruk...
    moga2 cepatlah mereka sembuh..final lagi 3 minggu..
    cepatlah baik, kawan-kawan..hate to see you in pain..






    Monday, October 4, 2010

    words left unspoken..

    seperti biasa..postmortem saya akan ckp sikit ja padahal banyak benda yang saya harap dapat diperbaiki.. sebab tak terfikir masa itu..
    dan better pada postmortem 44 la sebab saya ckp banyak skit...

    so, here goes..
    1) -first impression always the most important-
    agak terkilan dengan bendahari n unit cnderahati sebab masa malam 1 malaysia, bayaran lewat sedangkan dah pesan awal2 kena ada ngn saya masa event berlaku, namun, dia tiada. sama juga yang sijil penyertaan.
    ** inilah kali pertama saya berkerja dengan mereka dan saya sudah ada mind set bahawa mereka akan sediakan dan berada di tempat kejadian seperti yang dipesan..namun, tiada. Saya dah terkecil hati waktu itu sebab banyak deal dengan orang luar. nasib baik tiada yang balik lagi.
    **hari2 seterusnya, saya macam serik juga, sebab ada event lain yang memerlukan bayaran dan sijil.
    **kemudian, senamrobik juga berlaku perkara yang sama.. namun, saya telan sahaja dan tidak amik pusing hal ini kerana dah pernah berlaku..nasib baiklah instructor senamrobik itu seorang yang amat memahami..
    ##saya terfikir juga knapa hal ini berlaku dan baru saya faham.. mereka sibuk dan ada hal lain yang perlu diselesaikan, mereka perlu selesaikan hal lebih penting...kekangan2 lain juga ada..
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    2) bahagian yang senamrobik dan badan beruniform..
    ** saya akui yang pertunjukkan ini banyak cacat celanya dari pihak saya..dan kekangannya sama..timing.
    pacaragam- final exam pada waktu persembahan.
    " mereka ada tangggungjawab terhadap study mereka, ibubapa dah complain ttg mereka aktif sewaktu exam..awak pahamkan apa yang saya cuba sampaikan..?" kata salah seorang pengetua sekolah ..
    begitu juga ninja, instructornya sudah nego dengan ibubapa anak2 buah ninjanya, namun, akhirnya tidak berhasil.
    yang salah sorang SMD telefon dan "berbahas" dengan saya mengenai timing tersebut..sehingga saya pass telefon pada adib untuk sambung berbahas..
    ##kesimpulannya, sila consider timing semua pihak tambahan pula apabila mahu dari pihak luar.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    bab kena marah2 dan tegur secara tidak berhemah dari pihak luar dan dalam yang dapat dapat tu, saya telan sahajalah sebab dah imun dan saya anggap itu mmg dari kesalahan saya sendiri.
    cuma saya harap, tegurlah kena dengan caranya, agar pihak satu lagi tu dapat ambil pengajaran tanpa sakit hati balik.kita sama2 penat, kita sama2 stress dengan kerja..apa yang kau rasa, aku rasa jugak..

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    apapon, saya dah dapat lagi satu pengalaman berpesta konvo..
    banding dengan konvo 44, ia berbeza pengalaman nya dari segi tertentu..
    minta maaf sangat2 atas kesilapan yang saya lakukan..
    saya harap dapat belajar dan amik ikhtibar dari kesalahan tersebut..
    dan terima kasih atas segala kerjasama yang dberikan..
    saya dapat belai ular, kawan2 baru, eratkan lagi dengan yang lama...
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    p/s: selagi tak luah ni, selagi tu la duk pikir...mmg tak ble tido nyenyak..
    asyik guling2 je atas katil tu..

    p/s/s:lega skit...mata pun dah ngatuk ni....

    Thursday, September 16, 2010

    it seems perfect for me..

    a layback day that i would like to spend it in the long term..

    0600: subuh
    0700: in front PC checking emails,surfing, breakfast, read newspapers
    1000: do laundry, folding if required.
    1200: out. [location: queensbay], zuhur, lunch + gossiping, window shopping, try every high heels shoes,asar, play some more at toy r us + go in the weird stuff selling shop, mahgrib, isyak, read books at borders until it closed.
    2330: back home, check emails. read short stories.
    0227: get some sleep.

    well..all this is possible if:
    1) i have a lot of money and do not have to work for it.
    2) there's a person with me.
    3)own transport.
    4) not tied to any commitment except live a life.

    maybe go to funfair, Popular, or CD store to test all the songs... occasionally.

    hurm. i hope i have a month free with rm3000 with me.


    p/s:
    I have this spontaneous idea recently while doing the above activity last Tuesday while hang out at QB with wani, hazie, sya and ikka [ we watch RE: afterlife ]..
    ---->I would like to wear baju kurung on 1st date. [ if i ever get a date! haha ]

    and while window shopping with hazie,
    ----> I would like to buy her maternity dress, the one she picked herself if she get pregnant.
    [ this is valid if i have a job by then..haha. we're still in U, you see..]

    HERE, im also would like to wish all the muslims, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI and SELAMAT BERPUASA ENAM ( jika buat)~

    “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian
    dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal
    maka seperti ia berpuasa sepanjang tahun.”
    [Sahih Muslim hadis no: 1164].



    ainunmohamad.blogspot.com


    Tuesday, August 24, 2010

    visual studio 2008 and server problem

    today is monday and i only have one class 5pm-7pm.
    (nice lah~!)

    hurm.anyway..
    today i come up with a problem when i was doing the lab task in the class.
    while I was going to add new connection..
    there's this pop up appear..saying
    " the server is not supported..bla..bla.."
    so, i check my SQL server..mine was 2008.
    I google up bout this by using key word.." the server does not supp0rted visual studio 2008"
    seems like it really a common problem among VS2008 user.
    it says that SQL server 2008 is new and have some problem with VS2008.
    only SQL server 2005 is good.
    well, i dun have SQL server 2005.
    there is a solution for it.
    U just need to download the service pack 1 for SQL server 2008.
    I got it from the ftp.fsksm
    download the SP1 SQLS2008.
    the file was ISO file.
    a file we need to burn first if we want to install it.
    so I ask pakcik google once more.
    "how to install without burning?"
    he said, you just extract it like zip file.right click and extract~
    HOHO..simple as that!
    so, I open back the new connection at VS2008.
    and its a relief~!
    that's pakcik google!

    Tuesday, August 17, 2010

    . . . . .

    sedih bercampur geram..x dapat sahur..dahaga sgt pg ni...
    patutlah.".org ckp, jgn suka sgt, nnti mnagis esk hari.."
    mungkin aku terlalu suka sgt semlm....................................................................

    Friday, August 13, 2010

    easy to say..hard to do..

    I've been in frustrated state for quite some time now.
    everything is bothering me right now.
    I hope i can clear all the things before it become to messy.
    get things in order.
    right back in position.

    Wednesday, August 4, 2010

    ITS BEEN THE LONGEST TIME!!!

    SELAMAT KEMBALI~!
    dah lama sangat tidak menulis.
    JBCool pun saya tak penyumbang apa-apa. Sori bos!

    I have the time in the world.
    but .. something came up.
    there always something came up.
    I don't feel proud of it.
    I got my hands full with..
    SUKAM as sekretariat.. I just work from 8-11pm.
    the heat of SUKAM is really get to me.
    Updating the scores..winning team..medal's total.
    while catching up with my studies
    and others things.
    -YC-
    -PK45-
    -FIESCOPE'10-
    -LASTECX'10-
    -EMT-

    I got game this Saturday, Hockey ( what else?)
    I'm keeping my fingers cross.
    don't want the rock hit same spot twice.
    (pisang berbuah dua kali)
    ....
    Actually, i don't know how to manage my time well.
    that's my biggest problem.
    With my LI is already in the process.
    Confirm, at Tanjung Malim.
    PSM1 full draft need to submit on 29/9.
    things really getting hectic for me.
    (and i'm not getting any smaller, no case of not eating, don't worry mom)
    Well. thats all.


    If they figure out why they failed,
    and if they correct it,
    then failure has great value
    -Ken Hendricks-

    something about Johor that seems to attract me.

    p/s: i need a joker. to cheer up myself and cheer the joker if the joker is gloomy.
    sorry for no photo to upload.








    Saturday, July 17, 2010

    finding a way..

    macam mana nak create satu orgnizer yag boleh organize kita?
    dan kita merasa kan kita sgt organize..
    dan tidak terlepas dari menghabiskan satu-satu tugas yang diberikan...


    Wednesday, July 14, 2010

    seriously

    seriously I don't know what is going on now.
    seriously I cannot focus right now.
    seriously I feel so mess up.
    seriously ..
    seriously.....
    seriously...............................
    seriously I need to be organized...
    seriously I need to straight up my head and said.." tanak blajaq ka oi????"

    p/s: ada hasrat untuk quit suma non academic activites-Youth Challenge, LASTECX'10 n PESTA KONVO 45. Tapi suma tu best!!! macam mana?????
    kalau lah boleh buat kage bunshin no jutsu~!!!
    proton, tolong la kasi masuk duit awal~!!!

    p/s/s: jumpa mama Razi aritu, bincang result yang semakin berkecerunan negetif..
    mama cakap.." sayang nya ainun, jaga lah pointer baik2..sikit ja lagi ni nak keluar range.."
    seraya bertanya.." aktif kolej lagi ke?"
    hurm..bukan salah kolej..bukan..bukan..~
    [jgn salahkan sesiapa selain diri sendiri..]
    hurm. ntah. sem lepas................................................
    -pengurus petanque.
    -player hoki.
    -protokol jamuan raya.
    -pesta konvo 45.
    -ntah..tak ingat dah.
    -seminar keusahawanan.
    -pasar malam.
    ye ke? serius tak ingat dah join apa.
    tapi..hurm. ntah la.bukan salah kolej ar yg pastinya.
    sem nh lagi sikit kot.huhu









    Saturday, July 3, 2010

    What meant to be remembered................................

    looking back..
    there a hell of awesome experience has happened.
    New sem is just around the corner. 12 July 2010.

    But few worth mentioning as they gave great impact on me.
    Leaving a print that can never be erased.

    Pesta Konvo 44.
    23-29 Mac 2010.
    Malam Puncak Perdana VIII
    Ladies Day '10
    PERSACS'10
    EMT at PANGKOR
    One more nerd hacker's tshirt..
    ERIYKA!!!!

    ************************************
    benda-benda yang jadi ini,
    bawa seribu satu pengalaman dan kenalan yang sama-sama bersuka dan duka.
    (sama-sama kena marah dengan pak Din, kena celup ngn air laut yang sejuk mengigil di pagi hari..hahaha ..NOMBOR!!!)


    yang lain-lain pun cam tu gak.
    pesta konvo yang hanya tidur beberapa jam..
    bgn koi 8am tidur koi 5 pagi...

    **************************************

    banyak pengalaman yang telah dapat yang telah mematangkan diri.
    lagi buka mata terhadap dunia ini.
    dan lebih mememahami kenapa dunia ini sementara sahaja.
    there's a lot this world offers that didnt revealed yet.
    waiting to be discovered.
    The more you discovered, the more you learn.

    **************************************
    selepas melalui semua perkara-perkara ini,
    lebih tahu cara -cara sebenar nak camping.
    real survival technique.
    how to organise a program..
    how to deal with certain self emotions..
    how to deal with ever changing variety of people..
    how to make friends...
    bagaimana hendak menjana kewangan , on da spot!
    tahap stamina dan kekuatan fizikal...
    kelemahan yang sering diulang...
    kelemahan yang baru diketahui..
    kelebihan diri yang lama tak digilap..
    kelebihan diri yang baru dijumpai...
    kepentingan sesuatu entiti terhadap diri sendiri...
    pengurusan masa dan perbelanjaan...
    kepentingan doa dan solat......
    how to put your priority, which come first, which come next.


    ******************************************************
    kita selalu sedar yang diri kita ini ada yang tidak sempurna,
    namun bila kita nak baiki kelemahan itu?

    ******************************************************
    Walau apa pun, saya rasa buat masa ini, dah banyak berlaku pada diri saya.
    sangat.
    sangat sangat.
    banyak.
    harap, saya tak lupa bagaimana untuk menghadapinya lagi sekali.

    p/s: rasa seperti umur 25 tahun. baru pulang dari perkhemahan di teluk segadas, pangkor. 3 julai 2010, 2.15 am.
    sempat jumpa Mak Ramnah di sana.