Wednesday, November 25, 2015

Asalamualaikum.
haa..haha~

dah hidup kembali blog ni.
tudia aih!

selepas lama bertungkus lumus buat recovery semula login id dan password untuk akaun blogspot ini,maka terhiduplah semula Little Words Of Mine.
Tajuk nak orang putih sangat. keke

Same old , same old.

Sama sahaja kali ini punya tujuan.
Blog ini untuk mencatat perjalanan hidup yang selalu tak tercatat kat diari walaupun dah bersepah buku kosong beli konon nak buat jurnal.
Moga dengan terhidupnya blog ini, coretan perjalanan akan sentiasa dikemaskini. 
Amin,
Senang sekarang kalau kat alam maya. 
buka ja tepong. ha. solosai.


Bos swuh lena kat group Whatsapp.
OK. 
Sambung esok. InshaAllah.

Wasalam.




AKU BUKAN APA...~

ENTRY DATE : 8 MARCH 2011


hurm.
setelah lama tak update blog.
diari sendiri pun tak tulis dah.
sibuk kah?
* oh~ sibuk dunia yang tak pernah habis......................

Duduk di tanjung malim ni..
aku rasa banyak kelebihannya..
tempat ini..luas..tenang..
punya banyak kelebihan.
mungkin jika eriyka bersama ku..boleh lagi aku explore lagi apakah ketenangan yang belum tersingkap.
tapi, tak mengapa..
eriyka lebih berguna di sana...

seperti kawasan-kawasan yang biasa ku mastautin..
Pendang, Kedah.. (2 tahun)
Arau, Perlis... (1 tahun)
kini Tanjung Malim, Perak.
sangat berbeza dengan Skudai, Johor ( 3 tahun)
keadaan yang aku sifatkan.. hurm. Tenang. Mungkin.
di mana, jauh dari dunia hiburan.
Karaoke...shoppping....keluar malam..dan teman-teman ronggeng.
Ronggeng sekali sekala tak pa lah..~ =)


Cuma..
kurang interaksi dengan manusia.
Bila duduk sini..boleh kira berapa patah perkataan yang dituturkan..

Sepotong ayat dari buku yang aku baca,Diam itu Emas nukilan Abd Rahman Abd Majed
Terbitan Darul Nu'man.

Luqman Al Hakim berkata" bijaksana dalam mengeluarkan perkataan, tetapi sedikit sekali yang sanggup melaksanakannya.Menjaga lidah dengan diam adalah lebih selamat daripada memilih perkataan yang akan diucapkan"

Rasuluulah S.A.W pernah bersabda..
Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan HAri Akhirat, hendaklah berkata benar atau diam.
( riwayat Bukhari)

Manakala Imam Ali RA berkata..
"sedikit bicara adalah sebuah hikmah yang besar.Oleh itu, kita hendaklah banyak diam, kerana diam adalah satu ketenangan hidup dan satu faktor yang dapat meringankan dosa."

Bukanlah nak suruh kalian diam ja..orang cakap..RIGID..PASIF..
cuma nak mengingatkan diri dan kalian bahawa kalu tak perlu, tak payah la cakap~
hehe

Benda biasa yang aku pernah dengar adalah, bila orang tak banyak cakap ini, mesti kena ckp..
SOMBONG.

Sebagaimana firman Allah Ayat Al- Israa' Ayat 37
"Dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong, kerana sesungguhnya engkau tidak akan dapat menembusi bumi dan engkau tidak akan dapat menyamai setinggi gunung- ganang"

ha.. jangan lah bersikap sombong..kamu tu bukan boleh dapat tembus bumi pun..apatah lagi nk sama tinggi dengan gunung.





BEING 22 YEARS OLD...

Entry Date : 22 August 2011

22 years old ..
for me..
its not, too grow up or too child.
kind of in the middle.

But, look around you.
You grow up already.
Earn your own money.
stand your own two feet.
And, having more control of your emotion.




KEMALANGAN DAN LAIN-LAIN

Entry date : 25th Sept 2011

Tanggal 27hb Ogos.. bersamaan birthday orang2 tertentu..27 ramadhan ..
aku kemalangan di depan Eastern Hotel ..hughway depan Queensbay Mall tu..7. 30 am ++
odw nak ke jeti.

Anyway.Masuk hospital. Diberi ubat pelali untuk pengsankan aku. doktor mahu betulkan tangan aku. Nak tarik tulang ynag patah tu katanya.


Then, simen tgn kanan. pkul 10 mlm macam tu ble balik umah.
boleh jalan, tapi terinjut-injut, ankle kanan terseliuh. luka +lebam sikit sepanjang kaki kanan.

3 hari lagi nak Aidilfitri. baju belum beli. Pi la shopping raya di BJ. Beli blouse ja. size 48. satgi tangan gedabak ni tak muat. 1st time raya pakai seluar.
Mula-mula susah gak, nak buat semua benda pkai sebelah tgn. nak mkn, nk kupas kulit pisang, makan ayam , buah mata kucing, nak bukak botok deodrant, bedak..
tambah bab pemakaian. hurm.
(ok, move on..)

mujurlah rendang dagingnya kecil-kecil dan ketupat sudah dipotong-potong. cedok masuk pinggan lalu sumbat dlm mulut~ Alhamdulillah.
nikmat Raya masih dapat dirasai...

tgn aku sentiasa dalam keadaan kebas. Aku practice gengam, buka..gengam, buka ja jari-jari aku. sampai dia boleh straight balik.. dan kebas-kebas tu hilang.
8hb sept adalah 1st check up lepas xcident. lama kan? 13 hari kemudian..

Malangya, hasil dari check up tu ckp, tulang aku x join lagi. kena operate. Hurm.
hancur harapan aku nak masuk sem 12hb sept nanti.

"kalu operate, bila baik?"
"bila nk operate?"

asalnya Doktor cakap nak bawak masuk plat.
**haha.. che bee cakap jadi robocop la lepas ni..**
ok. fine.
masuk plat.
so, aku dijadualkan masuk plat pada 13hb sept dan kena masuk hospital 12hb sept.
**orang lain masuk sem, aku masuk hospital.**
13hb, pagi, dalam jam 11 pagi..aku masuk bilik bedah.. dibagi pengsan macam dalam TV tu..
**sikit-sikit mata kau pejam, pejam,,pastu terus gelap dan kau tak sedar pun bila kau pengsan**
sedar-sedar ja,"dik, dik.. operation dah hbis"nurse ckp..
air mata aku automatik mengalir.
sakitnya~ Ya Allah.
aku rasa kesan jahitan pembedahan tu.
aku gigit hujung selimut, tahan sakit.
air mata belum berhenti.
tangan aku bersimen kembali.

kembali ke wad aku.
aku ttdo. . . . . . . .
esok pagi, Doktor buat check up, tengok jari-jari aku boleh gerak ke tak.
Dia cakap x bawak masuk plat, tapi wayar 2K sebab tulang yang patah tu terlalu hancur and distal.
*hancur pulak dah..*
15hb aku dibenarkan pulang. sakit tu mulai kebah setelah di bius banyak painkiller.
3x sehari aku disuntik painkiller dan antibiotik.
tangan kiri aku ada tanda-tanda lebam kesan suntik.
sakit suntik tu, sakit la. tp, tak sakit sgt pun. kecik2 ja.
Dapat MC sampai 29 sept.

Kembali meniti hari-hari dengan berfungsikan 3 stokes- 2 kaki dan satu tangan.
Simen baru ni berat dari yang pertama..
lagi kukuh, keras dan tebal.
mula- mula aku pening duk ampu tgn ni even guna armsling.. tak boleh banyak berjalan..berat.
Lama kelamaan, dah biasa..

Kawan-kawan di UTM bagi information tentang kelas, lecturer, projek, PSMMM~~! =.='
terima kasih semua..
menyebabkan aku tak senang duduk di rumah. mahu kembali pulun belajar dan buat Projek Sarjana Muda aku..
**Dayang nak tengok interfce next week..**
Lebih terharu bila aku luahkn keinginan aku ni kat Anosa, dia cakap..
"balik la cni, meh kitaorang jaga kau."
kalu tangan aku tak bersimen dah lama aku balik..
kehidupan di kolej akan terbantut. kolej lain dari rumah...




















Entry: 18 July 2012

Assalamualaikum.
lama sudah tidak menulis.

Ramadhan is just around the corner.
So I wish all Muslims -- HAPPY FASTING AND COLLECT ALL THE GOODNESS~!--

So, back to my life journal.
So yesterday was the aniversary for 3rd month im working, now.
As an executive. IT.

Its been ups and down been a working person.
The environment.
The people.
The attitude.
The right word.
the right tone.
the right answer.
Grasping the right skill.
Be in the right time.

hurm.
its been tough.
so far, no crying. huhu
Emotionally hurt, yes.

"biasala.. hati perempuan. ~"

my workstation is man domination







SATURDAY JULY 27TH, 2013

Today is the night of 18th Ramadhan
and i feeling like writing.
because I know that no one is reading, i just going to keep writing it as part of my life journal.

In past few month,
i have been thinking..whats more to think and to strive for when you already feel.urm..enough.
A job as IT person at PROTON with 2k ++ salary a month.
A loyal companion, Eriyka.
A comfy bed to sleep.
An adequate space to perform your prayer in the rented room.

Is there anymore to earn?

I see myself as a moderate person.
Nothing to much, yet not to less.

Is there anymore to gain?
YES.
I have. urm.
I wrote down a list of things i want to instill in my life..
1) wake up before subuh
2) have regular exercise
3) eat when you feel hungry
4) stop before kenyang
5) always have to - do - list
6) JAGA AURAT BETWEEN GIRLS!
7) enhance daily routine with Solat Sunat Dhuha + Solat Sunat Tahajud
8) Add knowledge of fadhu ain and fardhu kifayah
9) Read a page of Al-Quran daily
10) Be an apprentice of Pengurus Jenazah.


With my salary of 2K++,
I divide it into 4 portions. 500-500-500-500
I used 500 for petrol and pay bills.
another 500 for my baby sister fees + daily stock.
another 200 for family. Well, not much to give since all my brothers are working.
I've left with 5++.00 every month.

Ya Allah..
I feel so blessed.