Tuesday, February 8, 2011

pekerjaan

every job has its problems.. A key consideration in choosing is determining what type of problems you enjoy solving.
-Steve Elledge-
WHICH! i find it so true...
so..so..so..true~!

Friday, February 4, 2011

aku banyak berfikir...

asalamualaikum~
selamat pagi~!

lokasi: umah yati nordin~! haha
chemoh,ipoh, perak.

Ya selamat sudah aku di sini.
Umah dia da kemudahan internet, Alhamdulillah...

JAdi, apa mau nulis hari ni?

KEpada yag mengenali aku..urm, nk tnya, aku ni pendiam ke?
setelah beberapa sekian kalinya kenal aku, apakah kekurangan dan kelebihan aku?
** sesi muhasabah diri...
***SABAH??? ya, sabah bha~ hehe

Umur aku officially 22tahun 27 Februari nanti.
****27 februari 2011 adalah merupakan tanggal Malam Puncak Perdana 9, Kolej Perdana, UTM Skudai yang membawakan tema TOPI. Jadi marilah kita warga ( kita?) kolej perdana sama-sama mendaftarkan diri anda untuk menghadiri majlisyang gilang gemilang itu~!
ok2, cukuplah nak promote2 ni..

Dulu masa form 2, cita-cita nak jadi wartawan..
form 4 dapat jadi ahli forum remaja untuk peringkat sekolah..
namun, terpaksa dilepaskan sebab kena tukar sekolah.

Jangan risau, saya tak menyesal..
rezeki sentiasa ada di mana-mana..kan??
hehe..
ALWAYS have faith in ALLAH..

So, from a journalist to forum panel..
to a pure science geek,
to an art and physics student,
lastly to a computer nerd.
hahahaha..
well, people change~

Aku melihat kehidupan sebagai satu jalan yang banyak cabang..
kita boleh amik mana-mana jalan pun.
Ya, boleh. Silakan.
mahupun jalan itu gelap, cerah..sedahana cerah, atau kelabu2 t**k anjing..
silakan, jalan ja.
kata orang, BOLOS SAJA DINDING ITU~! **dinding? eh! silap, jalan...hee

Sebab apa boleh amik ja mana-mana jalan pun?
hurm..
sebab, mana-mana pun ada rezekinya..
dan kita sendiri harus kuat untuk menjadi kan sesuatu yang BURUK ke BAIK dan BAIK ke LEBIH BAIK!
paham tak?ke terlalu puitis sangat?
haha..

cthnya, macam ni la..
depan kau ada 3 jalan/ pilihan...
jalan A, B, C.
kau tak tahu nak amik jalan.
amik ja mana- mana jalan pun..sama ada A, B atau C.
katakan lah kau amik jalan C..
dalam meniti perjalanan tu.. kau banyak menerima dugaan..
yang bertimpa-timpa.
mulalah kuar ayat.." ah! nyesal tak amik A atau B dulu..~~!"
NO, NO, NO...........
bukan itu caranya..tu dah macam meragui Qada dan Qadar ketentuan Allah..

seharusnya, kau cool and steady ja..
lek..
dugaan datang, kita hadapi, tangani, CARI JALAN PENYELESAIANNYA~!
jangan lah duk memikirkan nasib diri yang ditimpa malang ja..
kuar mulut rimau,masuk mulut boya..
dah jatuh, kena timpa dengan tangga batu plak..
** TANGGA BATU di MELAKA~ hehe
jangan moral down, ok?

sentiasa THINK POSITIVE..!
berdoa selalu.. mintak bantuan NYA..
InsyaAllah.. Allah mesti bantu makhluknya yang meminta..
dan Allah sentiasa tahu apa yang terbaik untuk kamu..
kadang-kadang kamu doa..minta dengan penuh khusyuk..
tapi, tak dapat2..
tak pun lmbat.....
pernah dengar tak?
.
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
[QS. Al-Baqarah : 216]
ha..
macam tu la.
DIA tak kasi, sebab dia tahu, benda itu mungkin buruk untuk kamu.
mana kita tahu kan?

We can see even in the smallest event that happen everyday in our life..
contohnya..
" eh! teringin lah nak makan nasi ayam.. "
mulalah mintak doa..
" YA Allah mintak-mintak la nasi ayam tu tak habis kat pasar malam nanti.."
tengok-tengok..habis....~!!!
mula lah nk majuk..an.
ha. bising2..
tengok-tengok, esoknya..ada member beli nasi ayam tu, sakit perut~~
INI CONTOH!
contoh~~~~
nasib baik tak kena sakit perut gak.
huhu.

Sama lah dengan hari dan perasaan.
(ini topik berat ni..hahaha)
kadang-kadang kita suka kat orang tu,,tapi tak dapat an.
mungkin Allah tahu dia tak sesuai untuk kita atau kita ni tak sesuai untuk dia..
Perempuan yang baik, adalah untuk lelaki yang baik.
Kalu berlaku lah ada lelaki baik kahwin dengan perempuan jahat..
sebenarnya, itu lah yang terbaik untuk laki tu,,
Allah dah tentukan macam tu..
mungkin perempuan tu bertambah solehah lepas kahwin dengan laki tu..
sepadan kan macam tu???
banyak hikmah yang kita tak nampak sebenarnya...

***********************************************************
Aku pun sekarang lepas melihat sesuatu tu,
banyak berfikir.
" aku buat benda ni, hari ni..demi mendapat keredaan Allah @ sekadar memenuhi syarat ja?"
niat..niat tu kena betul.
kadang-kadang, nak pakai baju cantik-cantik..
*biasalah naluri perempuan, nak cantik2 je kejanya..hehe
tapi, terfikir,,,
" kenapa aku nak pakai cantik-cantik? nak orang tengok ke? nak bagi orang puji aku ke?"
hurm..dah~ dah salah niat tu.
terus aku tukar baju.
hurm.....................aku banyak berfikir kebelakangan ni..
^_^hahaha kang tumbuh uban!

p/s: nak pi upgrade RAM kat PC Depot ipoh!










Wednesday, February 2, 2011

Status Sekarang..

Asalamualaikum dan salam sejahtera untuk kalian~

Setelah lama tak menaip..akhirnya dapat juga kemaskini blog yang semakin berabuk ni..hehe

Sebelum merepek banyak-banyak,
ingin diucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru kepada penganut-penganut Buddha.
HAPPY CHINESE NEW YEAR~!!!

Chinese New Year comments


may you all have a very prosperous Rabbit Year~!
nak angpaw~!!!

Tempoh hari kat pejabat En. Hassan ada bagi banyakkkk~ sangat buah limau.
Limau mandarin, tangerine tu... dari Purchasing Department katanya.
Terima kasih~! merasa sikit demam CNY..

Sekarang tengah tunggu saat-saat nk bercuti. esk dengan lusa cuti dan kebetulan sambung dengan sabtu ahad..kiranya 4 hari lah cuti. Nk ke rumah yati. hehe
Alhamdulillah jugak la dapat bercuti.

Projek yang saya dapat kali ini adalah connection system.
kalian tahukan serba sedikit mengenai AxFPSpread in VB.Net?
saya perlu generate text file yang mengandungi data dari database A. kemudian, hantar text file tu kat system B, B akan masuk dalam database dia.
ha..cm tu la sikit.
jadi saya perlu develop satu , bukan, dua, 1 small application, 1 window service. Application membaca text file dan masuk dalam database.
window service akan query dari database dan masuk dalam text file.
System A, ada punya coding ada mention AxFPSpread tu... jadi, saya ingat nk populate ja data dari function AxFPSpread dalam text file.
Namun, saya sendiri pun tak dapat nk kenal pasti apakah AxFPSpread tu.
SV cakap ia sejenis spreadsheet..mcm excel~
ha..kan dah mudah, dia dah amik data-data yang diquery ke dalam spreadsheet. cuma tak nmpak lagi spreadsheet tu..hurm..
mcama arraylist la..
sapa-sapa boleh bantu????


Setakat ini, alhamdulillah, semuanya baik-baik sahaja. Kadang-kadang bila difikir-fikir balik, saya bersyukur sangat sangat bila..banyak benda baik jadi kepada saya.
Mungkin belum diuji lagi olehNYA..
Tempat tinggal ok..enviroment kerja ok..SV yang banyak membantu.. housemates yang ramah dan baik..Tanjung Malim ok..cuma tak banyak nk enjoy... yang menyebabkan saya rasa satu bonus bila kita tidak terlalu suka atau hanyut dalam ke'enjoy'an..huhu..maklumlah..kadang-kadang terbawa-bawa nafsu enjoy tu..tambah-tambah bila ada eriyka..
dan acapkali, kekuatan tak berapa nk istiqamah..
kadang-kadang rasa rajin ja..pastu malas.. then, bila dateline datang, mulalah kelam kabut..haha
adoiyai~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
p/s: rindu nasi ayam penyet dan makan goreng pisang dengan sambal kicap~!
rindu eriyka chan!!!!
rindu kalian!!!!! ( sesapa yang terasa, sila terasa dirindui~ hehe..ya kamu! saya rindu kamu semua~! hahaha)