Wednesday, January 20, 2010

NAK pinjam barang kat LEha aka Faz..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H:
leha..leha..nk pinjam beg camping..haversack tu...ngn sleeping beg..bleh???

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H:
leha..nanti dah bgn...respon aku taw..kau lah harapan & tunggak& misi& visi & moto & kete & jentolak...aku...


p/s: aku ym leha dlm koi 1.52am..leha dah tido...

Tuesday, January 19, 2010

Jatuh Cinta..lagik?

haha..
ya..
jatuh cinta lagi...

Ya Allah, jika aku jatuh cinta lagi,
cintakanlah aku pada seseorang yang
melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai-Mu.

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta lagi,
jagalah cintaku padanya agar tidak
melebihi cintaku pada-Mu.

Ya Allah, jika aku jatuh cinta lagi,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta duniawi.

Ya Rabbana, jika aku jatuh cinta lagi,
jagalah hatiku padanya agar tidak
berpaling pada hati-Mu.

Ya Rabbul Izzati, jika aku jatuh cinta lagi,
rindukanlah aku pada seseorang yang
merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah, jika aku jatuh cinta lagi,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku
merindukan syurga-Mu.

Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam terakhirmu.

Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam
perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui kekasih-Mu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan
aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu.

Ya Allah Engaku mengetahui bahawa hati-hati ini telah
berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa pada ketaatan pada-Mu,
telah bersatu dalam dakwah pada-MU,
telah berpadu dalam membela syariat-Mu.

Kukuhkanlah Ya Allah ikatannya.
Kekalkanlah cintanya.
Tunjukilah jalan-jalannya.
Penuhilah hati-hati ini dengan Nur-Mu
yang tiada pernah pudar.
Lapangkanlah dada-dada kami dengan limpahan keimanan
kepada-Mu dan keindahan bertawakal di jalan-Mu.


Ya-ALLAH Rabbul Jalil.
Amin....!

[bukan aku yg karang..hot.choc]

aku tergerak untuk post ini bila Ameng ada post :

"sesiapa yg jtuh cinta, kmudian menyembunyiknnya hingga kematian dtg mnjmputnya,
maka dia adlh se0rg yg syahid"
(riwayt Hakim, Ibn Asakir, al-Dailami, dn lain2)

jadi..macam biasa..aku musykil..
jadi..apa lagi..GOOGLE UP! lah~

aku jumpa satu post tentang hal ini..
rupanya, memang dah lama didebatkan dalil petikan Ameng tadi..
aku bacalah post itu... Link post itu ,klik SINI.
si penulis pun teramat musykil juga dalil itu..
jadi si penulis ini, kemukan lah 3 hujah yg menolak kebenaran pdalil itu..

1)sekiranya dalil itu diterima, tak perlulah kita bersusah2 untuk berjihad@berperang, mencari syahid..hanya perlu jatuh cinta dan sembunyikan sehingga ajal.

2)dalil ini menghapuskan Sunnah Nabi iaitu menikah. apabila timbul cinta, patutnya dilanjutkan ke pernikahan. Jika dipendam2kan, "Buat apa menikah? baik pendamkan saja sampai ajal, dapat mati syahid.."...

3)banyak yg akan mengaggur...tidak bekerja...kerana apa? kerana memendam perasaan cinta, terkhayal dengan panahan asmara..
---------------------------------------------
aku hanya ringkaskan hujah2 si penulis..
sila rujuk di rujukan asal ya.


jadi kawan-kawan,
benarkah sesiapa yg jtuh cinta,
kmudian menyembunyiknnya hingga kematian dtg mnjmputnya,
maka dia adlh se0rg yg syahid?

p/s: masih dalam keadaan terkejut SUMI dah nk kahwin...!





SUMI DAH NK KAWEN~~!

inilah pengalaman pertama kawan aka SENIOR aku sendiri mau kawen..
haha..
Sumi nh Senior Yayasan Proton (YP)..
g tioman skali ngn dia..
br kenal2 la masa kat tioman tu..

nh kad kahwinnya.. mungkin kurang jelas... sila lak klik pada gambar @
SINI & SINI & SINI untuk lebih jelas..








tahniah la kepada pasangan ini..
kepada sesiapa yang mengenali pasangan ini, Sumi ajak2 untuk meraikannya
bersama-sama..

Date:
Monday, February 15, 2010
Time:
11:00am - 6:00pm
Location:
Jitra,Kedah


sila klik pada gambar untuk tatapan lebih jelas..

yg kat dalam bulat merah tu lah si pengantin lelaki..
gambar ini diambil di hadapan penginapan kami sewaktu di Tioman (skema..haha)
yg bernama YP juga..


p/s: Sumi minta tolong postkan kad kahwinnya kat blog..huhu..
no hal lah~
dah post dah pon~hehe

Sunday, January 17, 2010

BAKAT BARU! haha

tak sangka berjaya gak betulkan printer MP145 Canon aku nh..
semalam baru ja amik dari kedai sbb
ada bnda stuck dlm printer..
ok
takpe
setel.
tetiba bila Pae nk print..
dye ckp ada prob paper jammed (Error E3)
padahal, mna ada paper jammed pon..
takpe..
aku pon bg la dye tdo satu mlm..
mungkin masih trauma operation megeluarkan bnda stuck tu kot..

lepas satu malam..
pagi nh.. 17 January 2010..
aku on balik..
masih E3..
aku bukak back cover dye..berbekalkan screwdriver panjang aku..
mana ada paper stuck..
godek dalam dia..penuh tgn aku ngn ink..
tade gak.
jadi?
apa masalah dye?
aku dah jerit2 dlm bilik dah..
*seb baik miza, pae ngn eza ada friendly , softbol*

layan My Fair Lady lepas solat Zuhur..
2 episod..15 ngn 16..habis.

pastu..
sambung balik mengGooGle up.
lepas berjam2 gak google up..
aku jumpa byk kaedah...
1) masukkan sendiri paper dlm roller dan paksa paper masuk supaya
dengan sendirinya akan terprint.
---berjaya--
namun..masih ada lagi error e3.
jadi, bukan masalah roller @ paper feed.

2) tekan power ngn reset sekali..tanpa lepaskan power, tekan reset 2x..untk masuk Service Mode..pastu tekan 4x uuntuk overcome E-code Error..
---tiada respon---

Aku google lagi..
rupanya, ink catrige tak ke kanan se kanannya..
maksud, ink catridge berhenti 3/4 jalan, dan
tak betul2 ke checkpoint paling kanan..
aku dah tahap main tekan2 button dye ngn kaki dah..(kurang sopan, jgn ikot!!!)
sebab geram sgt..
aku dah tekad nk campak laut tadi.

jadi, aku tolak ink dye ke kanan terus..a'a..betul..ink tu mmg tak ke paling kanan..
dye perlu ke kanan terus untuk terima paper.
jadi..
aku tolak je ke kanan..
pastu..
timbul pulak..
E2..Error no paper..
check2..paper feed tu ke depan sgt..siap ada bunyi2 spring lagi..
haish...
dalam aku betul2kan paper feed tu..
timbul pulak e4..no ink..
aku check catridge..
ok ja..
tapi, jari aku ada sikit leakage ink hitam..
bukak pulak ink hitam...
hurm..
dah betul2kan semua..
barulah setel~~~
dalam koi 6++pm gak...
Alhamdulillah..
ok skit dah mood aku.
-----------------------------------------------------



p/s: suka baiki!
no hal lah ink penuh tangan~
patut amik mechanical kah?haha




Tuesday, January 12, 2010

Untitled [12-01/10]




VERSUS


p/s: photo post. nothing to say..Waiting for JDK and NetBeans Installation..

Sunday, January 10, 2010

zina mata...

petikan dari http://imranty88.wordpress.com/2009/10/05/zina-mata/

"Larangan Allah ini termaktub dalam skop yang cukup luas.

Ia tidaklah terhad kepada larangan melihat perkara yang haram secara live dunia realiti sahaja.

Larangan ini juga mencakupi aspek dunia maya juga.

Dalam skop yang lebih umum, apa jua perkara yang apabila dilihat,

boleh merangsang nafsu syahwat seseorang,

maka ia dikategorikan sebagai zina mata.

Sepertimana yang telah disebutkan sebelum ini,

zina mata adalah termasuk dalam kategori

perkara-perkara yang mendekatkan diri seseorang dengan zina.

Dan hukumnya adalah jelas haram,

tetapi jika melakukannya ia tidaklah membawa hukuman sebat. (100kali)

Namun yang demikian kita perlu fahami,

apa jua dosa yang kita lakukan sebenarnya akan dihisab oleh Allah.

Sama ada dosa besar atau dosa kecil, itu bukanlah isunya.

Seharusnya yang menjadi prioriti kita adalah untuk menjaga mata,

telinga, hati serta anggota badan kita seluruhnya

dari terjebak dengan perlakuan zina dan perbuatan yang menjurus kepada zina.

Na’udzubillahi min zaalik."


jadi, jika melihat tanpa boleh merangsang nafsu syahwat seseorang,..

di panggil apa?



Saturday, January 9, 2010

Naik Gunung Lambak Kluang, Johor..

haha...
agak pancit masa 1st half..
nway, Alhamdullilah~
berjaya naik dan turun..
pulang dgn selamat~

Seronok sbb g ngn saeng2..
ada teman dan kawan..
mmg gebang habis ar bila sampai puncak..
enjoy~~!


ini checkpoint pertama..


ini view dari atas...


ini checkpoint masa puncak..

Tiba-tiba langkahku Terhenti..

Adakah seseorang tu melihat rupa?

Memang sesetengah cakap cantik luaran tu sekadar luaran.

"aku tak tgk cantik luaran, tgk hati budi dia..cantik dalaman"

Namun, itulah yang terjadi.
Orang masih judge a book by its cover.
Korang akan tgk mamat hensem ke @ yg muka yg tak bapa nk smart?
cuba pikir balik...

Dan akan wujud perasaan rendah diri pada seseorang yang tak cantik..
Rendah diri..rasa kerdil..tak sepadan..

"aku tak sepadan dengannya..
dia smart, bergaya, hensem..
sapa lah aku nh..aku dah la style mcm ahjumma~ "
*haha..ahjumma=makcik dlm korea, pengaruh korea ar nh~..haha*

anyway, saja nk taip benda nih..
aku just terfikir,
since inilah yang terjadi.
Benarkah kita melihat hatinya ..
@ mukanya yang cantik or hensem?
apa jadi kalu asalnya, yang cantik dan hensem tu awal2 lagi
tak dak rupa..
adakah kita akan melihat dia?

p/s: nk gi hiking esk.means lagi 4 jam dari aku menaip nh..
yok tidurRR~!



Friday, January 8, 2010

FIND A WAY AND MAKE TIME..

everybody equivalently given 24hours.

24HOURS.

what we do daily?
12am, still awake..
2am sleep until 7oclock..
7am-6pm go to class..
6-7pm, clean up and dinner...
8-10pm..got meeting and all the non academic activities..
10-2am..study and do homework..

everyday like this?
hurm..
with 5 hours sleep each day..
I already feel the effect.
dizziness...
stress...
sleep...
haha..
typical effect for a student.

I got this question from the Convo Interview.
Can you give ur commitment if u have been assign as AJK?
I was hesitating to answer..lasty I answered, " Kena pandai2 atur la.."..
Is it not that I do not want to give full commitment..
It just Im doubting myself.
Can I?

This sem I got invloved in LASTECX'10 ,
which the work schedule is until the end of the year..as Secretary..
EMT ,
Event Management Team, or
Sukarelawan..
It is an on off event..
some event I got to skip and some can be attend..
be called when you are needed..
CONVO FAIR..
yup, passed the interview.
AJK pentas dan persembahan.
not my area, but we can try new things. There always a first in our life.

For academic, I doubt also this sem I can keep
maintaining my pointer..
but,
this things took effort and determination to maintain it..
And Im quit lacking in those quality..
I'll predict this sem will be second disaster.
As last sem, just nearly survive.
First disastrous semester.
Lucky, my pointer still ok.
Which at first I seriously confident that no more maintaining my record.

Really worried if it effect my study.
My academic.
The non academic is good,
but It is not really good if it effecting my study.
isnt it?

Like all other semester.
Every subject has their own bundles and tonnes of ASSIGNMENT and PROJECT.
Which is FIRST PRIORITY as a STUDENT.
Im feeling an urge saying that I leaving behind..
Colud not catch up with the study flow...
Lack of focus I guess...


Time management really, really IMPORANT!

Time and tide wait for no man..

p/s: just finish LASTECX'10 meeting at 1.4++am..

poster we need to came up for App.Dev class and me the project leader..
thanks kawan2..together we can make great things!


Thursday, January 7, 2010

draw a smile and stick it in ur face..




p/s: dull weekend.

Having such a long day..............

I want to say a bad day..
but,
think back,
I cant use the day is bad.
coz everyday,
I live the same day
and bad is not good..
seems u regretting something.
I'd done regretting.

With unfinished business
my I.P assigment.. (one)
I cross a a hole in he road
with sue at the back..motocycle. (two)
nothing happen to both of us and the bike,though.
when i refill the fuel, the trigger get stuck
and the fuel out of control even the tank is already fuel.(three)
lucky, the trigger was ok after few seconds, before more fuel flushing out.
My jeans got hit.

what else..tonight a have such long face
and hardly to crack a smile.

I thinks, I must had done wrongs.
its, what u give, u get back..
What comes around, goes a round.

p/s:lacking of motivation and inspiration.
just want to go asleep, but. cant. My I.P assignment.



Wednesday, January 6, 2010

Mukanya sweet dan handsome~!

haha..
hari nh..
byk melihat wajah2 yg memikat hati.
cuci mata kah?
haha..

aku jumpa killer smile..yg nh dlm latop je la.
haha..
and ada mamat smart nh.
dekat mna?
tabley gtaw. nanti tahu la.
huhu

plastik kah mereka
@ mmg semula jadi dianugerahkan Tuhan dgn penampilan wajah yg menarik?
hurm..
bertuah mereka.
( no hal lah kalu tak cantik pon, asal jgn pekak..hahaha * tribute to Miza n ejat*)

apa pon, kesimpulannya...
suka melihat barang cantik~
Allah pun suka yang cantik2..
jadi, cantik2 kan lah diri anda..
tapi biar bertempat dan dengan niat yang betul~~
wallahualam~

p/s: g interview ajk pesta konvo tadi. soklan? KBKK.
Kemahiran Berfikir secara Kritis dan Kreatif.
mmg killer~
mengalahkan IP tadi.
haha( *padahal mmg byk hentam ja tadi*)

Tuesday, January 5, 2010

Untitled 2010

new year..2010.
gladly to be alive. still alive. Alhamdulillah~

this sem just started back 4 weeks ago.

start noticing that we have jump to a new year when
to write the date..
is not 24/12/09, but, 4/01/10.
its has changed.

ow, already 21.
but surrounding by friends,
Feel like in school.
Secondary school.
just with lots of assignments and no uniform.

New year celebrated with marking the lap of runners in
a marathon .
First time being a volunteer in Unit Sukan Event.
Job: mark how many lap does assigned runner has completed.
the marathon is about how many lap you can do in 1 Hour.
I'm, runners number 16-20..
the 0020 runner get 2nd place.
Done 14 lap in 1 hour.

what a healthy way to greet the new year.

p/s: Addict to Love Revolution more and more.
Start to watch my fair lady 2009 ( korean drama) given by ejat.
but, a bit busy,just got chance watching 2 episodes in a week..