Tuesday, June 30, 2009

AKTIVITI HUJUNG MINGGU DIRUMAH TANPA SAYA..

hujung minggu baru ble plan macam-macam sebab masa itulah ketua kepala bercuti setelah berpenat lelh dri isnin sehingga jumaat...
dan..
inilah aktiviti hari minggu dirumah saya..tnpa saya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#muhamba07 adalah abang ketiga saya

muhamba07: Assalamua'laikum

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: waaalaikum sm!

muhamba07: dh da mna?

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: kat utm..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: kolej

muhamba07: oh..nk tau kami wat pa ujung mggu

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: watpa?

muhamba07: hr sabtu ptg,blik umah tok wan..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: lagi?

muhamba07: kait rmbutan dgn mak ngah,tok wan,mak tih,pak tih,hafiz,safuan,sofiah,danial n danish skali

muhamba07: mlm tu blik dgn keta coz byk rmbutan kena bwk blik..

muhamba07: then mlm tu jugak tgk...

muhamba07: transformer!!
muhamba07: sblum pulang,mkn nasi kandaq..

muhamba07: lama x rasa nikmat mkn nasi kndaq..

muhamba07: nikmat2..

muhamba07: esok tu,aku ngan mak p lawat adik kita yg kecik sorang tu..

muhamba07: naik keta

muhamba07: bwk dia mkn pizza..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: lagi?

muhamba07: tu ja kut

muhamba07: durian,tok wan pajak dusun dia kt cina..so,xmkn lh durian..

muhamba07: tp sib baik mak wais bwk blik skit dr umah kwn dia..

muhamba07: kwn dia da dusun

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: sedap la buah dusun~

muhamba07: em sdp gak lh..blik lh umah..ada lg ni

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: hwaaaaa!!!

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: aku tak balik dah la..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: next week dah bukak sem..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: hurm..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: aku tak mkn lagi durian..!

muhamba07: ya ka..sama lh..kesiaann..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: ang pon tak mkn lagi ka?

muhamba07: sama bukak sem

muhamba07: so,hr ni last lh hg wat jualan mhs

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: ntah la..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: mcm nk extend ja..

muhamba07: extend?

muhamba07: smbutan mggalakn ka

muhamba07: jap aku nk p beli pasemboq ..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: sedap!

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: kirim la kat JB!

muhamba07: pasemboq pun lma x mkn..

muhamba07: susah..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: ha..ok2..

S i t ! A i Nun B a S Y ! r A H: aku nk g niaga nh..

muhamba07: ok..niaga elok2..

muhamba07: manis muka slalu..heheh
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
begitulah perbualan ringkas dengan umai..
takpe la..
durian je la yg tak tercapai lagi...
hurm...

saya, uwais(abg 1st), umair(abg 3rd)


PESBACS'09 epi 1..

di pulau pangkor..
kami berada di pulau pangkor dari 29hb hingga 2 jun..
banyak aktiviti yang disertai antara penduduk kampung teluk gedung, teluk kecil dan teluk dalam.


di dewan seri pangkor untuk persediaan dewan.


di sek seri pangkor, bengkel fiberglass.


plat landmark untuk MIRI.


bengkel fiberglass sebelum bertolak g pangkor.


latihan fiberglass.


inilah hasilnya...

Monday, June 29, 2009

TIOMAN + UTM

akhirnya....
saya ke Tioman...

begini.
saya dah pasrah bahawa..
akan pulang ke UTM.naik bus kt sg.nibong pkul 9.40am, 26 JUN 2009.
naik bus,plat 8633. letak beg besar kat bawah.
Mmg dah set akan balik JB, amik teksi kat sri putri, balik UTM.

tetiba msa bus dalam area perak,
senior Proton nh msg..
"hb dah tnya engku apis blom?"
cot.tnya dah cntct engku hafiz untuk ke mersing belom.
disebabkan sbb dah pasrah nk balik JB..
saya ckp la, tak sempat amik num fon engku hafiz.
jadi.cot pon bagi la.num engku hafz.
cntct dye dlm bus tu jugak..barulah dapat tahu..engku hafiz tak join rupanya..
DAN..
saya dapat tahu..
bus yg saya naiki akan transit ke KL dulu..tak pernh naik bus yg stop kat KL dulu.
DAN..
Budak2 Proton akan kumpul kat S.alam dulu sebelum gerak g tioman.
Jadi..dengan decision berani matinya...
saya nk turun kat KL..
sebelum tu..saya buat bet dulu..kalu mereka boleh amik saya kat KL,
maka saya join p tioman..
kalu tidak..bukan rezeki saya nk join p tioman.
"cot, bole tak?"
lepas dye ejas suma..boleh...
hurm.
jadi.
turun lah saya kat pudu dengan terbakar a.k.a burn duit tiket lagi separuh ke JB tu.
betul2 rasa macam lari pada rumah time tu.
hehe..
tak dak spa yang tahu saya decide ke tioman selain hazi masa tu.
kemudian, tepon anis adlin, tanya direction nk ke gombak.
sbb, anis dah biasa naik train balik uia(gombak).
then, rupa-rupanya, anis ada kat sg.buluh.
jadi dye offer nk anta..
datang la dia kat pudu ambil saya..
anis pon agak sest kawasan KL tu..jadi..jelajah la saya sekejap sampai jumpa jalan..
then, naik train g s.alam.
syam ngn kamal amik kat stsn s.alam.
that how the story goes...

kumpul kat proton dulu..
gerak dlm pkul 10 mlm..gerak dr s.alam.
yg hadir..
sumi..
k.midah..
cot..
syam..
kamal..
izzati..
ara..
rahman..
khai..
izzarief..
ezariq..
hafiz husin..
dan saya.hehe






tak sempat nk cerah dari balik pada Miri..
dah kena burn pantai pulak..
tapi, yg pastinya..
tioman lagi best pada pangkor!!snorkeling..men air..snorkeling dye mmg best!!!
first time rasa berenang dgn puasnya..hehe
dengan bantuan jaket yang pastinya.
hehehehe

kemudian..
pulang lah saya ke UTM..
sampai dlm pkul 2 pagi..
engat nk bawak kroni2 g round2 UTM..tapi..
pak gad tak bagiiii!!
sian kat diorang....hurm..
dah la anta sampai pintu gerbang UTM..tak dapat masuk pulak..
huhu..

p/s:saya dapat jalan 2-2..tolong buat jualan kat UTM dan cipta kenangan di tioman.

Tuesday, June 23, 2009

DRASTIC CONCLUSION AND DECISION.

Have you ever made a decision on the dot and without take a time to think about it?
I do.
lots of times..
example as..
  • taking matrix instead of diploma
  • taking software engineering without knowing what is it exactly
  • taking mandarin class without thinking that i have a hectic schedule
  • buying shoes that only take me 1 minutes to decide to buy it
  • apply for proton and JPA
  • approaching somebody
  • buying a ticket to JB..the latest one

and give confirmation even though you are still in decision..like
  • joining PESBACS'09..
  • going to tioman
  • go out with Sya and Hazie tomorrow
  • going back to UTM to do "jualan mhs.."
those are recent still-in-decision-but-give comfirmation.
Even when the last meeting, I still do not really sure if I really want to go or not.
like going to tioman.. I know that PESBACS need to do jualan mhs..but i still say yes to them, that i joined to tioman, because, i dont think that kak Bal will sms me.
Yes, tioman come before kak Bal sent that sms..but..hurm..
Jualan or Tioman..?
Of course Jualan..because I already buy the ticket back to JB..

When buying the ticket, I was with my 1st brother, Uwais..
that was the fastest ticket buying i ever made.
and when i get back..they talking about going to tokwan's house and watching this coming
transformer's movie:revenge of the fallen...this saturday!!!
I ALREADY AT UTM BY THEN..
that really shocked me.
why he didn't stop me from buying that ticket?
"hang balik JB, umai pulak balik umah...elok."that what he say...
Umai is my 3rd brother..met him a few times a years..


if i knew that sooner..I wouldn't buy the ticket back to JB..
but it already happened..
It make me less happy by knowing that..

I remembered a saying..
" walau apa pun jalan yang dipilih, pasti ada rezeki yang telah ditentukan oleh-Nya kepada kamu, cuma perlu berusaha untuk mendapatkannya"

I strongly hold to that.
That is why, sometimes, I do feel regrets by my decision making, but when I remembered it,
I feel..
"its ok , i already in it..lets see what happened.."
if its turn out bad at first, make it the best next time...and make a lesson to be learn.

but still, deep down inside, you will feel..
"i shouldn't make that move in the first place."
"what if i i didnt take this..?"
sometimes it really gets to me..
but...
Regrets makes you turn to past, which you really should moving forward.
Then..that's what I do.
and
makes cautious step in the future so i don't step in the same place twice.

p/s: i can watch it at JB that transformers..cot+schumi+k.mida..nati organize la lain na..sori ssgt!



SETENGAH HARI BERSAMA KELUARGA PAKCIK HASSAN..

"Ainun..teman aku beli mkanan kucing..nati pkul 10.30 mcm tu aku mai umah hang.."

sai tepon..dlm pkul 9.30am...seb baik dah mandi..cuma tdoq balik sebab tak taw nk buat apa..
"aku dah sampai depan umah ang"
"mai la masuk umah aku dulu.."
sai masuk..aku sikat rambut..tukar pkai long sleeve..
"sai..kita nk pi mana?..aku tak mau tukaq seluaq.."
"supermarket ja.."
ok..track bottom dikekalkan...
pakai tudung purple cair..amik helmet Ahmad Uyainah..gerak.
Sai dah ada lesen moto dengan keta..jeles ar....
sampai kat Tesco...round2 cari brg..dah hbis beli brg..singgah 1st lady..


wiii..~
baju kurungnya..hurm..sgt meggoda naluri dan nafsu yg sembilan nh..
cantik!!! Plus..harga sgt berpatotan!
"sai..nti nk beli baju raya..kita dtg sini na.."
hehehe..
"ok!"

pastu..
singgah umah sai jap..
kalu ikotkan plan..singgah umah sai, letak brg2 dye, pastu sai antaq aku balik umah..
ok la..sebab brg bnyak..singgah la umah sai dulu..
solat zohor skali..
sai ajak lepak umah dye sampai ptg..
aku, ok ja sbb duk umah pon tak buat apa..
pastu..mak ayah sai dah pulang...
mak sai ckp nh masa aku salam dia..
"Gemuk~..muka gemuk, badan kuruih.."
hahaha..
ya ka???
macam tak betul ja..
aku tersenyum kelat..haha..
lama dah aku tak pi umah dia..sai ngn aku kawan sejak umur 8 tahun lagi..umah dia dekat dengan sekolah rendah aku..kami 1 sekolah rendah..
jadi..mmg membesar sama2 la..
bnyak bnda gak buat sekali..mak dia pon cam dah aku..
ayah dye, dye ckp ayah angkat aku..hehe
dik dam sgt lain..dulu aku mai umah sai..dik dam kecil lagi..mcm budak kecik..
tapi, tadi..jumpa dik dam..sgt...sudah..hurm..*apa perkataan yg sesuai*..DEWASA..
ha..dik dam dah dewasa..

ok.sambung.
then, mak dye swuh aku n sai pi JKR kat balik Pulau..
untk amik Rajah..Pelan..lebih kurang gitu la.
Parents dye contractor..
Pakcik Hassan punya la terang jalan nk pi...belok kanan..kiri..simpang tiga..
tapi, last2 g dgn Pakcik Hassan, Makcik Gayah, Sai dan aku sebab mak dye tak sedap hati..
phm2 je la jalan kat balik pulau tu cam na..
macam ular kena palu..tambah dengan pembinaan jambatan tak siap tu..
agak bahaya bagi penunggang yg suka merempit sepert sai..
*hahha..sori sai!*
lepas pi JKR tu..kami singgah beli pau nyiok aka inti kelapa dan dan kaya..
gebu..murah..dan besar pau nya..sedap~~~
next stop is...umah dalam pembuatan milik Pakcik Hassan jugak..
aka "Banggolo"..tu yg cik Hassan ckp.."ni lah Banggolo kami"..hihi..
kat belakang rumah tu...ada kelapa muda..jadi..minum kelapa muda la sat..
sejurus selepas itu..
kami singgah kat sg burung..pekena laksa terfamous..laksa janggus..uish..
sedap...agt sedap..jadi..aku mintak bungkus 3..nk bwk balik kat org rumah..
syg tak dapat tangkap gambaq tempt tu..aku pon terlupa dek kelazatan laksa itu...

huhu..
pastu pulang lah kami..
amik jalan depan rumah tokwan aku..aku tunjuk kat sai umah tokwan aku..depan balai raya kat kg terang, balik pulau..hehe

sampai umah dalam koi 6.30ptg dengan perut yg berisi penuh~

p/s: thanks sai for saving my day! kalu tak..rutin cm biasa + sgt boring~huhu

Monday, June 22, 2009

BILA TERLALU BOSAN..MULALAH..

ambil keputusan nk balik U awal..
mmg duk umah, tak taw nk buat apa..
hari nh..21 jun..agak2 pkul 12 tgh ahri..abg 2nd sms saya..
"makngah ajak kait buah moktan kat belakang umh tokwan.."
hurm..satu aktivity yg menarik...
tapi..cm terlmbt bg aku yg sedia malas akbat terlalu boring.

nk balik U, asalnya 4 Julai..
tapi, kak Bal ada anta msg..
"kepada peserta PESBACS'09, anda dikehendaki menyertai aktivti jualan mhs dari 27-30 Jun. Sila bg alasan yg kukuh jika tidak dapat menyrtai."
lebih kurang la setelah diringkaskan..
jadi..........tanggungjwab yg belum selesai...
aku ajak abg aku g beli tiket balik JB mlm nh jugak, 21hb.
tiket 26hb..pkul 9.30 am..seat 5A..single seat.

PADAHAL...
abg 3rd akan balik 26hb..mlm..jadi family akan cukup korum ar..
hurm..
sekrg, dah tak ckop korum, dye balik..aku pulak dah balik JB..well, odw balik JB..
DAN...!
dah planning dengan kroni2 Proton nk pi tioman 27-28hb nh..hadoi~~~

p/s: agak myesal tapi dah beli tiket...
sori tioman dan kawan2 Proton..masih rasa bersalah nie..

Monday, June 15, 2009

SELESAI SUDAH..

OK..
alhamdulillah..
semua dah selamat dijalankan..
walaupun dipangggil "program pengarah tumbang"..
tapi, sudah setel semuanya..

banyak bnda nk tunjuk tapi..
hold dulu sbb gambar tak dapat lagi..
Miri mmg paanas..
tgn dah jadi 2 kaler..
muka berbelang..
burn..
tapi, pengalaman..bnyak megajar dlm merancang dan penyelarasan organisasi..
dapat jugak member2 baru..kalu kat kolej, mmg tak pernah cakap la..
yg sedia kenal, makin rapat..
....

ok..overallnya..bnyak habis dwit dan bnyak dapat kenalan dr UTM sendiri dan..
orang pangkor..
orang kedayan, Miri..
unimas..
UBD...
dan bergosip dengan cik mat..hehehehe

p/s: suka buat simenfero, fiberglass dan jadi budak tekpro (teknikal + protokol) hahaha..

Thursday, June 4, 2009

REALLY, DONT JUDGE TOO EARLY

sebenarnya..
En.Sabri paling tolerate..
mungkin masa tu..dia tertekan @ saya yang terlalu sensitif...

p/s: pendek kata, saya hormati professionalisme en.Sabri.
his the best!

BILA SEMUA KERJA JADI TUNGGANG LANGGANG

dugaan Tuhan itu datang tak kira masa..

aku sangat merasakan dugaan-Mu apabila hari ini saja..
banyak benda dibuat tak menjadi
tambahan pula makin teruk akibatnya....
mungkin inilah masanya aku diberi pengajaran
dan mengambil iktibar...
mungkin aku sudah mula lalai dalam sentiasa mengingati-MU Ya Allah...

  • Rehearsal penutup miri silap flow
  • Silat mainkan lagu silat padahal tak de pon.
  • Musik gamelan berkumandang terlalu awal
  • tak check teks MC before majlis
  • Surat untuk slot penyiaran dan liputan ada kebarangkalian besar tak jadi
  • Terlewat submit laporan unit aku dan tech transfer tp, masih sempat
  • the worst of the worst, dah rosakkan hari DIDI dan Kak IZA

Jadi kesimpulannya...
Hari ini saya rasa sangat down
saya dah rosakkan moto orang
tak jalankan tugas dengan baik
malah menjalankan tugas dengan buruk skali
...................................................................................................................

p/s: rasa sangat bersalah pada DIDI dan K.IZA
sori sesgt DIDI dan K.IZA....
macam mana lah kat MIRI nanti..
Ya Allah..bantu aku...